Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Twee monteurs zitten voor een huis en zijn bezig met de installatie van een warmtepomp

All-electric warmtepomp

Een all-electric warmtepomp - volledig elektrische warmtepomp - verhoogt de warmte van een bron met behulp van alleen elektriciteit naar een bruikbare temperatuur voor verwarming en warm water. De meest gebruikte warmtebronnen zijn de bodem en de buitenlucht. Je kunt de all-electric warmtepomp individueel toepassen, dus per woning of gebouw. Of collectief, dus per buurt of huizenblok. De warmtepomp is een geschikte oplossing voor een collectieve aanpak als de aanleg van een warmtenet niet mogelijk of te duur is.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

3 mannen zijn bezig met de aanleg van de leidingen onder het kunstgrasveld
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron

Bij de herontwikkeling van sportpark Hoornseveld gebruikt de gemeente Zaanstad een collectorveld om onder andere het nieuwe zwembad van warmte te voorzien. Leidingen onder het veld zetten zonnestralen om in bruikbare duurzame warmte. Procesmanager Pim Wiersma is zeer optimistisch over de mogelijkheden. “Elke gemeente heeft kunstgrasvelden, dus ik denk dat je deze oplossing over heel Nederland kunt uitrollen.”

21-11-2024
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voorde stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
Bloemendaalse warmtepomp-aanpak

Wat doe je als gemeente, als de lokale situatie zich niet leent voor de aanleg van warmtenetten? Bijvoorbeeld omdat de huizen te ver uit elkaar liggen en warmtebronnen ontbreken? Dit is een situatie waar veel landelijke en soms ook stedelijke gemeenten mee te maken hebben. Het is ook de uitgangssituatie voor gemeente Bloemendaal. Hun antwoord: inwoners infomeren over en helpen met individuele oplossingen zoals isolatie en warmtepompen.

06-12-2023
Bloemendaalse warmtepomp-aanpak
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Podcast
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren

Sinds 2 uitspraken van de Raad van State - waarvan de laatste in augustus 2023 - is er meer onduidelijkheid ontstaan over waar je rekening mee moet houden als je je gevel of dak wilt isoleren, en daarbij rekening wilt houden met de natuur. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Welke oplossingen zijn er op korte en langere termijn? En wat houdt de eDNA-methode in? Hierover spreekt Brecht van Hulten met Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en Annemarie Küppers (ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

09-12-2024
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Bekijk alle nieuwsberichten