Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Straat vol voetgangers

Communicatie en participatie

Communicatie en participatie vormen samen een randvoorwaarde voor een geslaagde warmtetransitie. Voor de transitie zijn namelijk ingrijpende veranderingen nodig aan de woning en achter de voordeur. Daarom is het belangrijk om bewoners en andere belanghebbenden in een vroeg stadium en doorlopend te betrekken. Voor het warmteprogramma dat elke gemeente uiterlijk eind 2026 moet vaststellen, is participatie van groot belang. En dat geldt ook voor het uitvoeringsplan voor collectieve of individuele warmteoplossingen.

Relevante praktijkvoorbeelden

Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voorde stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
'Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de warmtetransitie'

“Op Schier ligt alles onder een vergrootglas”, vertelt Johan Duut, projectleider Aardgasvrij Eiland. “Schiermonnikoog is de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Iedereen kent elkaar goed en helpt elkaar graag. Het is belangrijk om deze sociale verbanden te benutten als je aan de slag gaat met een warmteproject.” Dat was een van de lessen tijdens de NPLW-bijeenkomst proeftuinen Noord-Nederland van 27 september op Schiermonnikoog.

06-11-2024
'Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de warmtetransitie'
Nieuwkoop werkt samen met bewoners aan kleine warmtenetten

De gemeente Nieuwkoop werkt samen met bewoners in de zoektocht naar warmtealternatieven. Met deze bottom-up-aanpak kiest de plattelandsgemeente voor kleine zeerlagetemperatuurwarmtenetten (ZLT-netten). “De klankbordgroep met bewoners speelde een grote rol in het bedenken van het warmtealternatief”, vertelt Arie Roos, procesmanager energietransitie bij de gemeente.

29-10-2024
Nieuwkoop werkt samen met bewoners aan kleine warmtenetten
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Podcast
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren

Sinds 2 uitspraken van de Raad van State - waarvan de laatste in augustus 2023 - is er meer onduidelijkheid ontstaan over waar je rekening mee moet houden als je je gevel of dak wilt isoleren, en daarbij rekening wilt houden met de natuur. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Welke oplossingen zijn er op korte en langere termijn? En wat houdt de eDNA-methode in? Hierover spreekt Brecht van Hulten met Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en Annemarie Küppers (ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

09-12-2024
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Bekijk alle nieuwsberichten