Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
Twee handen op een wit papieren vel waarvan een met een blauwe stift waarmee staafdiagrammen worden getekend

Data en monitoring

Of het nu gaat om het opstellen van een warmteprogramma, uitvoeringsplan of participatietraject. Op verschillende momenten in de warmtetransitie heb je als gemeente data nodig. Je leest in dit dossier over het verwerken van persoonsgegevens, monitoring en onderzoek naar de lokale warmtetransitie.

Handige data- en hulpbronnen staan op deze website bij de betreffende onderwerpen.

Relevante praktijkvoorbeelden

5 bouwvakkers bezig met dakisolatie
Opschalen isolatieaanpak: grootschaliger verduurzamen door gericht aan te schrijven

Door slim samen te werken, kunnen gemeenten met de beperkte capaciteit meer huizen verduurzamen. Zoals met de contingentenaanpak in Noord-Holland. Jade Oudejans (programmamanager innovatieprogramma Noord-Holland, Winst uit je Woning) en Sten de Wit (programmamanager energietransitie gebouwde omgeving, TNO) vertellen hoe ze met een AI-tool voorspellen welke verduurzamingsmaatregelen werken voor welke woning: “Op basis van die tool schrijven we heel gericht huishoudens aan.”

18-02-2025
Opschalen isolatieaanpak: grootschaliger verduurzamen door gericht aan te schrijven
Een screenshot van de huidige werkversie digital twin Drechtsteden
Simulatietool helpt Drechtsteden slim om te gaan met stroom bij warmtetransitie

Of je kiest voor een warmtenet of voor warmtepompen maakt veel uit in impact op het elektriciteitsnet. In de Drechtsteden kan een simulatietool - een ‘digital twin’ - die impact laten zien, vertellen Roosmarijn Sweers en Eric Dieleman. Dat is belangrijk. ‘Warmtekeuzes van nú bepalen of stroom straks nog beschikbaar is.’

01-11-2023
Simulatietool helpt Drechtsteden slim om te gaan met stroom bij warmtetransitie
Gebiedsregisseur Jochem Boeke toont een paneel met een plaatje en foto's van kinderen die een speelhuisje isoleren.
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Comfortabele sneakers heb je nodig, of wandelschoenen die niet knellen. Want als gebiedsregisseur ga je kilometers maken. Niet achter je bureau, maar buiten begint de warmtetransitie. Daar vind je de middengroep. Daar maak je contact met ze. En natuurlijk zet je alle denkbare kanalen in om ze te bereiken. Zoals gebiedsregisseur Jochem Boeke (53) in Bathmen onafgebroken doet. “Kinderlijk eenvoudig”, onthult hij aan de keukentafel bij zijn tante en oom.

25-03-2025
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Man met isolatierol op de schouder loopt langs rijwoningen
Subsidie
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.

25-03-2025
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Vergezicht over Vlissingen
Kennisproduct
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

13-03-2025
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Bekijk alle nieuwsberichten