Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Belangrijkste knelpunten bij de uitvoering van de lokale warmtetransitie

De belangrijkste gesignaleerde knelpunten komen uit de NPLW-monitoringsrapporten: Lokale Warmtetransitie in Beeld, de Monitor Proeftuinen en de inzichten uit de 15 regionale bestuurlijke gesprekken (doe-ateliers). Vanuit haar signalerings- en agenderingsrol bespreekt en agendeert NPLW deze signalen bij haar opdrachtgevers en andere partners in de lokale warmtetransitie. Hiermee ondersteunt NPLW gemeenten om hun regierol voor de lokale warmtetransitie beter te kunnen vervullen.

Regierol gemeente

Vanwege het lokale karakter van de warmtetransitie hebben gemeenten in het Klimaatakkoord (2019) de regierol op zich genomen. Zij kennen de lokale context en staan in contact met hun bewoners. Bekijk de gesignaleerde knelpunten op dit thema en de acties die hierop (gaan) lopen.

Wettelijke kaders

De Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) en de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) geven gemeenten de wettelijke bevoegdheden voor het invullen van de regierol. Beide wetten zijn nog niet in werking getreden.

Acties: De Wcw ligt voor ter behandeling in de Tweede Kamer. De Wgiw is waarschijnlijk per 1 januari 2026 van kracht (status maart 2025).

Nationaal verhaal

Een nationaal verhaal over nut, noodzaak en urgentie van de warmtetransitie en de rol van warmtenetten daarbij, dat het Rijk en kabinet proactief uitdraagt naar de inwoners van Nederland.

Bovenlokale vraagstukken

Sommige opgaven hebben een regionaal of landelijk karakter. Wie pakt hier de regie en wat betekent dit voor de regierol van gemeenten. Dit speelt bij: 

  • de toedeling van bovenlokale warmtebronnen;
  • gebruik van fysieke ruimte van eigen én andere gemeenten; 
  • benodigde netcapaciteit. 

Dit vraagt om integraal programmeren om te komen tot een samenhangend energiesysteem.

Acties: 

Publieke warmtebedrijven

Met de nieuwe Wet collectieve warmtevoorziening (Wcw) krijgt de gemeente de bevoegdheid om een warmtebedrijf, per warmtekavel aan te wijzen. Dit moet een warmtebedrijf met een (semi-)publiek meerderheidsbelang zijn. De variatie aan mogelijkheden leidt bij gemeenten tot onduidelijkheid over welk model wenselijk is en hoe dit het beste kan worden georganiseerd.

Acties: 

Netcongestie en samenwerking netbeheerders

Gemeenten hebben onvoldoende inzicht in welke wijken netcongestie de warmteoplossing met de grootste voorkeur belemmert. Ze ervaren een beperkte mate van invloed op de planning van de regionale netbeheerder. Dit leidt bij gemeenten tot terughoudendheid bij het maken en uitvoeren van uitvoeringsplannen.

Acties:

Bewonersinitiatieven

Bewonersinitiatieven spelen een belangrijke rol bij de lokale warmtetransitie. In de Wcw hebben warmtecoöperaties of energiegemeenschappen een formele positie. Gemeenten zijn zoekende naar vormen van samenwerking en hoe hier qua capaciteit en kennis invulling aan te geven.

Acties:

Kennis en capaciteit

Gemeenten ervaren in de huidige arbeidsmarkt problemen met het vinden en vasthouden van extra capaciteit (samenwerking ruimtelijke ordening, sociaal domein en bovenlokaal) en expertise (data, Algemene Verordening Gegevensbescherming).

Acties:

Financiering

Voor bewoners en ondernemers kunnen duurzame warmteoplossingen ondanks de financiële ondersteuning, onvoldoende concurreren met aardgas. Gemeenten kunnen hierdoor (nog) geen aantrekkelijk aanbod doen. Bekijk de gesignaleerde knelpunten op dit thema en de acties die hierop (gaan) lopen.

Betaalbaarheid voor bewoners

Afspraak dat bewoners niet meer dan anders betalen is nu niet haalbaar. Hierdoor is het alternatief voor aardgas nog steeds substantieel duurder. Ook ontbreekt een landelijk begrippenkader voor gemeenten over betaalbaarheid.

Acties: 

Financieringsstructuur

De hoeveelheid aan verschillende geldstromen voor gemeenten én voor bewoners is te complex en werkt hierdoor belemmerend. Daarnaast hebben gemeenten behoefte aan langjarige financiering, zodat er dekking is voor de te ontwikkelen warmte- en wijkuitvoeringsprogramma’s.

Acties: 

  • Voornemen kabinet geen nieuwe Specifieke Uitkeringen (SpUk's) voor gemeenten maar financiering via het gemeentefonds 
  • In 2025 subsidies voor aansluitkosten en inpandige ingrepen per doelgroep gestroomlijnd 
  • Pilots in Twente en Groningen met een loket voor het aanvragen van middelen uit het Warmtefonds/ISDE
Financiering aanleg warmtenetten

Voorinvestering voor warmtenetten is onzeker door vollooprisico, stijgende materiaal- en persoonskosten en onzekerheid Wcw (tariefstructuur en restwaarde private warmtebedrijven).

Acties: 

Overige

Bekijk de gesignaleerde knelpunten op dit thema en de acties die hierop (gaan) lopen.

Vereniging van eigenaren (ve's)

Door ingewikkelde besluitvorming en de huidige regelgeving ervaren gemeenten de ondersteuning voor vve’s als zeer complex.

Acties: 

Regelgeving rondom soortenbescherming

Door onduidelijkheid over wat kan en mag, liggen isolatieaanpakken geheel stil of lopen vertraging op. Gemeenten hebben niet altijd de capaciteit en kennis om goede uitvragen te doen voor pre-soortenmanagementplannen (SMP)'s. Door een tekort aan ecologen leeft het idee dat hierdoor aanbestedingen stuklopen.

Acties: 

Groen gas

In sommige landelijke gebieden is er de mogelijkheid om groen gas te ontwikkelen en zijn er geen of beperkte warmtebronnen beschikbaar. Gemeenten zoeken naar duidelijkheid over mogelijkheden voor gebruik (lokaal opgewerkt) groen gas.

Acties: Dialoog gemeenten en ministeries over toepassing groen gas in gebouwde omgeving.

De vermelde acties zijn niet volledig en zijn vooral de meer specifieke acties met concrete resultaten.