Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk
4 bewoners staan in de hal van het gemeentehuis bij 4 verschillende open balies, met daarachter een baliemedewerker

Financiering

Er zijn verschillende subsidies en regelingen beschikbaar voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van woningen en utiliteitsbouw. Sommige subsidies mag je stapelen. Ook is het verstrekken van staatssteun in sommige gevallen geoorloofd.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voorde stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker

De Achterhoek maakt met 1 gezamenlijk energieloket energie besparen en isoleren makkelijker voor bewoners. Caspar Menkman (beleidsadviseur energietransitie en duurzaamheid, gemeente Berkelland) vertelt: "Wij zetten de Nationaal Isolatie Programma Lokale Aanpak Isolatie (NIP LAI)-gelden in om te ontzorgen. Doordat er 1 loket is, kunnen we bewoners zo volledig mogelijk helpen."

05-11-2024
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker
Meer woningen verduurzamen door gezamenlijke SpUk LAI-aanpak in provincie Utrecht

In de provincie Utrecht slaan 14 gemeenten hun handen ineen en zetten gezamenlijk de Nationaal Isolatie Programma (NIP)-gelden in om hun bewoners te ontzorgen. De samenwerking maakt onderdeel uit van het Energie Diensten Centrum (EDC). Kim Kiszelnik (publiek ondernemer provincie Utrecht/EDC), Jaklien Vlasblom (beleidsadviseur warmtetransitie gemeente Wijk bij Duurstede) en Johan Simon (beleidsadviseur sociale energietransitie gemeente Soest) vertellen hoe ze met deze aanpak op grote schaal particuliere woningen kunnen verduurzamen.

10-09-2024
Meer woningen verduurzamen door gezamenlijke SpUk LAI-aanpak in provincie Utrecht
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Podcast
Expeditie Energie podcast 10: Afsluiting: terugblikken en vooruitkijken

In deze 10e aflevering blikken Jan van Beuningen (directeur Wonen en Energie bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)) en Teun Bokhoven (voorzitter van de Uitvoeringstafel Klimaat (UGO)) terug op de afgelopen periode. Ze staan stil bij de huidige status van de klimaatdoelen. In hoeverre zijn deze haalbaar? En wat betekent dit voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving?

19-12-2024
Expeditie Energie podcast 10: Afsluiting: terugblikken en vooruitkijken
Kamerbrief
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen

Het kabinet deelde 12 december het Ontwikkelperspectief voor Duurzame Warmtebronnen (ODW) met de Tweede Kamer. Hiermee kunnen gemeenten en andere partijen in de warmtesector aan de slag om te verkennen wat voor hun regio de beste bronnenmix is, en waar dan rekening mee gehouden moet worden. Volgens het ODW is er voldoende potentie aan warmtebronnen om te voorzien in de maximale collectieve warmtevraag van warmtenetten in 2050.

18-12-2024
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen
Tweede tranche regeling SMP’s opengesteld

De 2e tranche van de Specifieke uitkering (SPUK)-regeling voor de totstandkoming van soortenmanagementplannen (SMP’s) is gepubliceerd en in werking getreden. Op basis van een SMP kan de gemeente een omgevingsvergunning op gebiedsniveau krijgen waardoor onderzoek naar beschermde diersoorten en een vergunning per woning niet nodig is.

17-12-2024
Tweede tranche regeling SMP’s opengesteld
Bekijk alle nieuwsberichten