Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Groen gas

Groen gas wordt gemaakt uit reststromen van biobrandstof, dat opgewerkt is tot aardgaskwaliteit. Groen gas geldt als CO2-neutraal. De CO2 die vrijkomt bij gebruik is namelijk eerder uit de lucht gehaald door de biogrondstoffen waaruit het gas is geproduceerd. De productie vraagt maar een beperkte hoeveelheid energie, zodat de CO2-reductie 80 tot 90% is vergeleken met het gebruik van aardgas.

Biovergistingsinstallatie met buizen

Groen gas wordt bijgevoegd in het gasnetwerk. Voor de gebruiker is groen gas gelijk aan aardgas: een aanpassing van gastoestellen is onnodig. Groen gas is maar zeer beperkt beschikbaar voor de gebouwde omgeving. Het is alleen een optie in wijken waar warmte alternatieven veel duurder zijn, of technisch niet haalbaar.

Hoe wordt groen gas gemaakt?

Productie van groen gas uit biogrondstoffen kan op 3 verschillende manieren:

  • Vergisting. Biologisch proces waarbij micro-organismen biogrondstoffen afbreken en biogas produceren. Gebruikte biogrondstoffen zijn onder andere: dierlijke mest, slib van waterzuiveringen, GFT en reststromen uit de voedingsmiddelenindustrie. Na bewerking van biogas ontstaat groen gas, dat geschikt is om in te brengen in het gasnet.
  • Vergassing. Innovatief chemisch proces waarbij biogrondstoffen op hoge temperatuur uiteenvallen en synthesegas (syngas) ontstaat. Na bewerking van syngas ontstaat groen gas, dat geschikt is voor het gasnet.
  • Superkritisch vergassen. Nieuwe technologie waarbij onder hoge druk en temperatuur, gas ontstaat uit natte biogrondstoffen. Dit zijn bijvoorbeeld mest, slib en zeewier. Na opwaardering kun je het omzetten in groen gas.

Hoe kan je groen gas onderscheiden van aardgas?

De klant kan groen gas fysiek niet onderscheiden van aardgas. Groen-gascertificaten (Garanties van Oorsprong of GvO’s) tonen aan wat de bron is van het gas. De energieleverancier koopt GvO’s bij het GvO-register van Verticer. Hiervoor vraagt hij een account aan. Bewoners kunnen zelf geen GvO’s kopen. Europese regels bepalen dat marktpartijen dit groene gas vrij mogen verhandelen. Groen gas, lokaal in Nederland geproduceerd, is overal te gebruiken.

Programma Groen Gas

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG) heeft het Programma Groen Gas opgezet om de productie, consumptie en innovatie van groen gas te stimuleren. Dit programma streeft naar een productie in 2030 van 2,8 miljard kuub groen gas in Nederland. In 2023 was de productie 0,28 miljard m³. 

Hiervoor ontwikkelt het Rijk instrumenten zoals: 

  • bijmengverplichting groen gas;
  • subsidie gericht op vergassing; 
  • bestuurlijke afspraken over ruimtelijke inpassing van groengasinstallaties; 
  • vergisting als methaan- en stikstof-reducerende techniek (wordt meegenomen in het Nationaal Programma Landelijk Gebied). 

In de brancheorganisatie Platform Groen Gas zijn verschillende marktpartijen verenigd. Zij dragen hierin bij aan de ontwikkeling van vraag en aanbod van groen gas.

Bijmengverplichting groen gas

Met een bijmengverplichting kiest het kabinet ervoor om de opschaling van groen gas te versnellen. Hierdoor krijgt ieder huishouden vanaf 2026 via zijn energieleverancier een administratief aandeel groen gas bijgemengd. Een eindafnemer zit volledig op groen gas, als het gasnet volledig vergroend is, of als er juridische waarborgen zijn gerealiseerd (zoals een 100% bijmengverplichting voor bepaalde afnemers). 
Tot dat moment is er altijd sprake van aardgaslevering bijgemengd met groen gas.

Meer informatie

Hulpmiddelen

Webinar 'Duurzame gassen: groen gas en waterstof'

Kijk het webinar 'Duurzame gassen: groen gas en waterstof' terug.

Of raadpleeg het overzicht met alle webinars voor meer interessante onderwerpen.

Warmteprojectentool

De Warmteprojectentool is de tool waarin alle informatie over warmtenetprojecten op één plek te vinden is. Je kunt er onder meer filteren op warmtebron.