Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

4 klimaatscenario’s van het KNMI met aandacht voor koudevraag

Achtergrondverhaal
24 juni 2024

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) presenteerde 4 CO2-gerelateerde klimaatscenario’s tijdens onze Impulsdag Warmtenetten. Met de warmtetransitie, onder meer door warmtenetten, werken we aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. En omdat de koudevraag belangrijk is voor alle scenario’s vroegen Henk van den Brink van het KNMI en Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy aandacht voor koudenetten.

Placeholder video: Man spreekt en naast hem een presentatiescherm. Op de voorgrond twee mannen op de rug.

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

De scenario’s waar het in de video over gaat, hebben te maken met de hoeveelheid CO2 die uitgestoten wordt en de gevolgen daarvan. Het KNMI heeft deze scenario’s uitgewerkt voor 2100. Dit zijn de 4 klimaatscenario’s:

  • Hoge uitstoot en verdroging
  • Hoge uitstoot en vernatting
  • Lage uitstoot en verdroging
  • Lage uitstoot en vernatting

Om klimaatverandering en de gevolgen hiervan tegen te gaan, moet de CO2-uitstoot flink om laag. De warmtetransitie draagt hier positief aan bij. In deze scenario’s wordt niet alleen aandacht gevraagd voor de warmtetransitie en de warmtevraag, maar ook voor de koudevraag. Het wordt immers steeds warmer. We moeten daarom nadenken over hoe we ons huizen en andere gebouwen koel willen houden en maken, op een duurzame manier.
 

Meer informatie

Relevant nieuws

Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Luchtfoto aardwarmte-installatie in het groen
Achtergrondverhaal
De potentie van aardwarmte is groot

Een van de belangrijkste partners in nieuwe aardwarmteprojecten is publiek energiebedrijf Energie Beheer Nederland (EBN). Zodra er een nieuwe ‘toewijzing zoekgebied’ is schuift EBN aan. Manager business development warmtetransitie Ingrid Giebels nodigt gemeenten van harte uit om contact op te nemen. ‘’We hebben veel specialistische kennis in huis.”

27-02-2025
De potentie van aardwarmte is groot
Bekijk alle nieuwsberichten