Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Aardgasverbruik woningen in 2 jaar met kwart afgenomen

Kamerbrief
10 juni 2024

Het aardgasverbruik in woningen nam tussen 2021 en 2023 met een kwart af, ook toen de gasprijs in 2023 weer lager was. Dit blijkt uit de voortgangsbrief van het Programma Verduurzaming Gebouwde Omgeving (PVGO), die minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) maandag naar de Tweede Kamer stuurde. Het afgenomen verbruik komt door verduurzaming van woningen en zuiniger gedrag. De Jonge: “De cijfers laten zien dat mensen de mogelijkheden weten te vinden en dat de verduurzaming in Nederland doorzet. Dat moeten we vasthouden, zodat meer mensen kunnen profiteren van een lagere energierekening.”

Infographic Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving, De verduurzaming zet door in 2023
Infographic Programma Versnelling Verduurzaming Gebouwde Omgeving, De verduurzaming zet door in 2023

Het isoleren van woningen ligt goed op koers en ook het aantal warmtepompen groeit sterk. Vorig jaar zijn 240.000 ISDE-subsidies verleend, in zo’n 700.000 woningen isolatiemaatregelen getroffen en 150.000 warmtepompen geïnstalleerd. In de realisatie van warmtenetten is versnelling nodig. 

Recordaantal verduurzamingsmaatregelen

In 2023 ontvingen 240.000 woningeigenaren de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Het aantal woningeigenaren dat de subsidie in 2023 ontving, is 3 keer zo groot als in 2022. Ook zijn er 150.000 warmtepompen geïnstalleerd, waarvan 2/3 volledig elektrisch en 1/3 hybride. Ook werd het beschikbare bedrag in de 2e aanvraagronde van de Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed-subsidie (DUMAVA) in 1 dag aangevraagd.

Energiebesparing en aanpak energiearmoede

energiearmoede aan te pakken, waarvan 185 miljoen in 2023. Dit geld wordt gebruikt voor energieklussers en -coaches die huishoudens helpen met energiebesparende maatregelen.

Voor grotere isolatiemaatregelen is er de lokale aanpak. Die loopt via gemeenten. In 2023 is hiervoor 425 miljoen euro beschikbaar gesteld in een eerste aanvraagronde voor de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie (SpUk LAI). Bijna alle gemeenten (337 van de 342) deden een aanvraag om de komende 3 jaar in totaal 206.807 woningen te isoleren. In mei 2023 is de conceptregeling voor de tweede tranche SpUk LAI gepubliceerd ter consultatie. Met deze tranche komt 674 miljoen euro beschikbaar voor het isoleren van 286 duizend woningen.

Lees meer over de voortgang en maatregelen in de voortgangsbrief van het PVGO die minister Hugo de Jonge naar de Tweede Kamer stuurde.

Zie ook

Relevant nieuws

Lage flat met 2 verdiepingen en 2 oudere vrouwen met een rollator
Kamerbrief Subsidie
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening

Het Kabinet gaat kwetsbare huishoudens met een hoge energierekening ondersteunen met het Noodfonds Energie. Naar verwachting kunnen zij in de week van 21 april een aanvraag indienen. Uiterlijk een week van tevoren maakt stichting Tijdelijk Noodfonds Energie (TNE) bekend wanneer het loket opengaat. Voor het eerst komen ook huishoudens met een blokaansluiting in aanmerking voor steun uit het fonds. Dat schreef staatssecretaris Jurgen Nobel (Participatie en Integratie) op 4 april aan de Tweede Kamer.

06-04-2025
Noodfonds Energie in april open voor kwetsbare huishoudens met hoge energierekening
Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Kamerbrief
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

07-03-2025
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie
Bekijk alle nieuwsberichten