Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Algemene Rekenkamer adviseert over warmtetransitie

Rapport
6 februari 2025

Belemmert een subsidie voor warmtepompen de ontwikkeling van een warmtenet in een bepaalde wijk? Dan is het beter om huiseigenaren deze subsidie niet langer te geven. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Een koud bad voor warmtenetten’ dat de Algemene Rekenkamer op 4 februari naar de Tweede Kamer stuurde.

Monumentale gebouwen aan een straat, met een geparkeerde auto en een fietser die langsrijdt
Toelichting bij deze afbeelding
Gebouw van de Algemene Rekenkamer aan het Lange Voorhout in Den Haag.

Het aantal burgers dat een warmtepomp in huis laat plaatsen om het gebruik van aardgas terug te dringen, groeit de laatste 7 jaar veel harder dan het aantal woningen dat op een collectief warmtenet wordt aangesloten. Voor beide ontwikkelingen bestaan rijkssubsidies om Nederland in 2050 aardgasvrij te krijgen. Volgens de Algemene Rekenkamer verkleint de populariteit van de warmtepomp de kans dat plannen voor nieuwe warmtenetten in wijken met gemengde bouw financieel haalbaar zijn. Echter tot dusverre ging ruim 90 procent van de subsidies voor warmtepompen naar wijken zonder warmtenet, zo constateert de Rekenkamer.

Reactie KGG en VRO op subsidies warmteoplossingen

De ministers van Klimaat en Groene Groei (KGG) en van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) zijn van mening dat de overlap tussen een warmtenet en een warmtepomp in de praktijk mee zal vallen omdat warmtenetten vooral ingezet worden in dichtbevolkte, stedelijke gebieden met veel gestapelde bouw. Daar is het vaak niet mogelijk om een warmtepomp te installeren, vanwege geluidsoverlast of (in het geval van gestapelde bouw) het ontbreken van een geschikte plek voor de buitenunit. Ook hechten ze aan keuzevrijheid voor huiseigenaren die van het gas af willen. 

Daarnaast vinden de ministers het onwenselijk om in wijken waar op termijn een warmtenet komt bewoners te ontmoedigen eerder over te stappen op een warmtepomp. In veel gevallen verdient een warmtepomp zich binnen 10 jaar terug. Het zou dus onwenselijk zijn dat bewoners nog 10 jaar op het gas blijven, terwijl met een warmtepomp gedurende deze 10 jaar forse aardgas-/CO2-besparingen behaald kunnen worden. 

Toezicht op rendement bij exploitatie warmtenetten

De Algemene Rekenkamer concludeert verder dat het de Autoriteit Consument & Markt (ACM) ontbrak aan goed zicht of warmtebedrijven een meer dan redelijk rendement halen bij de exploitatie van warmtenetten. De belangen voor consumenten waren volgens de Rekenkamer tot 2024 onvoldoende beschermd. De Rekenkamer adviseert om tijdig te evalueren of de ACM met de nieuwe rendementstoets – beschikbaar sinds augustus 2023 - de consument wel voldoende kan beschermen tegen onterechte tariefstijgingen van warmtebedrijven.

De minister van KGG vindt een formele evaluatie van de rendementstoets niet nodig omdat dit een tijdelijk instrument is. Wel kan de ACM de inzichten die ze opdoet bij het toepassen van de rendementstoets gebruiken om de kostengebaseerde regulering vorm te geven.

Aandacht voor kennisdeling

Verder adviseert de Rekenkamer om te borgen dat spelers in de warmtetransitie van elkaar kunnen blijven leren. Kennisdeling loopt volgens KGG en VRO via het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie en de nationale deelneming. De nationale deelneming kan onder de Wet collectieve warmte de rol vervullen van actief (mede)aandeelhouder in lokale/regionale warmtebedrijven.

Meer informeert

Relevant nieuws

Luchtfoto aardwarmte Maasdijk HVC
Rapport
Productie aardwarmte gestegen met 16 procent

In 2024 is ruim 16% meer aardwarmte geproduceerd dan de voorgaande jaren. Deze productie van aardwarmte (of geothermie) zorgt voor een besparing van meer dan 225 miljoen m3 aardgas per jaar. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid aardgas die alle huishoudens in een stad als Den Haag jaarlijks verbruiken. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de sector publiceerde. Toch is er volgens Geothermie Nederland een inhaalslag nodig om de doelen voor aardwarmteproductie te halen.

11-02-2025
Productie aardwarmte gestegen met 16 procent
Luchtopname van woonwijk met in halve cirkels gebouwde drive-in-woningen omringd door groen, met in het midden een tennisbaan
Rapport
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’

In het voorjaar van 2024 interviewden de accounthouders van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ruim 110 gemeenteambtenaren. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met projectleiders van de 66 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken en met lokale en regionale bestuurders tijdens 15 Doe-ateliers. Het beeld dat hieruit naar voren komt, is dat alle gemeenten in Nederland hard aan de slag zijn in de lokale warmtetransitie. Wel geven gemeenten aan meer financiële middelen en duidelijkheid nodig te hebben over wetgeving om te kunnen opschalen naar de uitvoeringsfase.

08-10-2024
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’
Dronebeeld van het dorp Dalen, gemeente Coevorden, met oude boerderijen en nieuwbouwwijken met op de achtergrond een coulisselandschap.
Rapport
PBL: Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij-beleid

De meerderheid van de Nederlandse bevolking steunt de overgang naar aardgasvrije wijken, maar verwacht dat het Rijk financieel bijdraagt aan de warmtetransitie. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek bij 2.000 burgers. Volgens de onderzoekers hebben gemeenten weinig invloed op de betaalbaarheid en eerlijke kostenverdeling. Burgers verwachten van gemeenten wel meer inspraak op wijkplannen en eerlijke informatie over onzekerheden.

29-08-2024
PBL: Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij-beleid
Bekijk alle nieuwsberichten