Allerbeste wensen voor 2025
Een nieuw jaar ligt voor ons, vol uitdagingen, kansen en belangrijke mijlpalen. Dit jaar wordt spannend voor ons allemaal, want alleen met extra inspanningen halen we de vastgestelde doelen uit het Klimaatakkoord.

Een spannend jaar: 3 belangrijke thema's
- Versnelling is nodig: We staan voor de enorme opgave om vóór 2030 zo'n 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen aardgasvrij of op een andere manier duurzaam te maken. Dit vraagt om extra inzet van zowel mensen als middelen. Een belangrijke vraag is: komen er voldoende extra middelen beschikbaar om deze ambitie waar te maken?
- Meer duidelijkheid voor bewoners en bedrijven: Vrijwel alle gemeenten stellen dit jaar een warmteprogramma op. Dit vereist nauwe samenwerking tussen gemeenten, netbeheerders, woningcorporaties, inwoners, bedrijven en andere partners. Een goede afstemming van planningen is cruciaal om vooruitgang te boeken.
- Een integrale aanpak: De warmtetransitie staat niet op zichzelf, maar maakt deel uit van een bredere energietransitie. Waar we naartoe moeten, is dat er voor elk gebied (woonkern, wijk en buurt) een integrale afweging wordt gemaakt van duurzame opwek, opslag en flexibel gebruik van elektriciteit en warmte. Hoe krijgen we dat voor elkaar? En hoe kunnen wij als NPLW de gemeenten hierin optimaal ondersteunen?
Een nieuw interbestuurlijke samenwerkingsagenda
De afgelopen jaren is er veel bereikt op het gebied van duurzame energie, aardgasvrije woningen, energie-infrastructuur en toekomstgerichte visies en plannen. Tegelijkertijd zien we dat landelijke ondersteuning vaak versnipperd is. Dat leidt tot overlappende taken en bestuurlijke drukte. De nieuwe interbestuurlijke samenwerkingsagenda, vastgesteld in december 2024 door verschillende ministeries, overheden en netbeheerders, biedt een belangrijk kader voor meer samenhang.
Nationaal Programma Energiesysteem
Deze samenwerkingsagenda richt zich op een gezamenlijke, integrale aanpak richting een duurzaam, betrouwbaar en rechtvaardig energiesysteem in 2050. Zowel formele structuren als informele samenwerkingsnetwerken blijven essentieel om de transitie succesvol uit te voeren. In de 1e helft van dit jaar wordt de decentrale governance en de samenhang tussen bestaande programma's zoals NP RES*, NPLW en SP IPE** nader uitgewerkt. Dit alles vormt de basis voor het Nationaal Programma Energiesysteem (NP ES), dat vanaf 2026 van start moet gaan.
Samenwerking en vinger aan de pols
Voor mij persoonlijk blijft het van groot belang om voortdurend in gesprek te blijven met gemeenten, maatschappelijke organisaties en onze opdrachtgevers. Hoe kijken zij naar deze ontwikkelingen? Wat zien zij als kansen en waar lopen ze tegenaan? Het blijft onze kerntaak als NPLW om scherp te zijn op signalen, ideeën en behoeften van gemeenten. En om deze actief te agenderen op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau. We blijven als dienstverlenende organisatie gemeenten ondersteunen en bouwen daarbij voort op 2024. Benieuwd wat we in 2024 hebben gerealiseerd? Bekijk dan onze infographic met een overzicht van al onze activiteiten en producten.
Werk aan de winkel!
We hebben veel te doen, en ik heb er ontzettend veel zin in om samen met alle betrokken partijen verder te bouwen aan een duurzame toekomst.
Op een mooi, succesvol en vooral duurzaam 2025!
Maureen van Eijk, directeur NPLW
maureen.eijk@nplw.nl
* NP RES: Nationaal Programma Regionale Energiestrategie
** SP IPE: Samenwerkingsprogramma Integraal Programmeren van het Energiesysteem