Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Achtergrondverhaal
20 maart 2025

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal

Verduurzamen via verbeterjehuis.nl

“De missie van Milieu Centraal is mensen helpen duurzame keuzes te maken, door praktische tips en adviezen te geven”, vertelt Deborah. “Voor het verduurzamen van woningen is dat advies afhankelijk van veel verschillende factoren. Daarom ontwikkelden wij de Verbetercheck op verbeterjehuis.nl.

Op basis van postcode en huisnummer brengt de Verbetercheck de woning, inclusief dak-, gevel- en vloeroppervlaktes, in beeld. Met een aantal aanvullende vragen vult de bewoner de algemene woninginformatie aan met bewonersinformatie. Denk bijvoorbeeld aan het energieverbruik of het aantal bewoners per woning. De tool maakt dan een nauwkeurig digitaal model. En de bewoner ziet welke verduurzamingsmaatregelen mogelijk zijn en wat die opleveren aan energiebesparing en voor het energielabel. Zo past ons verduurzamingsadvies beter bij de bewoner.”

De tool scheelt bewoners veel werk, vertelt Deborah: “Op deze manier geef je bewoners geen dik pak met rekenwerk mee, maar betrouwbare en heldere informatie. Door woningdata en doorberekeningen op de lange termijn te gebruiken, investeren bewoners verstandig in de verduurzaming van hun woning. We maken met de tool duidelijk wat kan en waar je het voor doet: dan doen mensen eerder mee. Zo inspireren we bewoners om hun huis klaar te maken voor 2050, wanneer alle woningen en gebouwen van het aardgas af moeten.” 

De Verbetercheck op verbeterjehuis.nl draait op het softwarepakket Smart Twin. Milieu Centraal leverde kennis over de milieu- en verduurzamingsimpact van allerlei activiteiten. De softwareapplicatie slaat alle bouwkundige en bouwfysische informatie over woningen en wijken op in 1 digitale omgeving.

De warmtetransitie ondersteunen en versnellen

Op verbeterjehuis.nl kan iedereen gratis terecht voor advies op maat en informatie over bijvoorbeeld subsidies en leningen. Gemeenten kunnen er ook voor kiezen om een lokale tool te ontwikkelen, dit vraagt extra inzet en geld. Gemeente Vught heeft ervaring met het toepassen van de lokale tool in 2 wijken in de kern Vught.

Koen: “Met de lokale tool (Smart Twin) willen we bewoners meekrijgen die tot nu toe minder of niet in beweging zijn gekomen. Energieadviseurs langs alle deuren laten gaan, is niet te doen. En veel digitale applicaties zijn een te-ver-van-je-bed-show. Daarom gingen we op zoek naar een combinatie van een digitale tool met het echte leven. Vanuit de online tool kunnen bewoners een afspraak maken met een lokale energieadviseur die dan langskomt. Je kunt aangeven wat er in de tool moet komen: lokale leningen, subsidies, regelingen en lokale ondernemers die kunnen helpen bij het verduurzamen.

Bewoners ontvingen kortgeleden een brief dat hun woning klaarstaat in de webomgeving. Dit is een eerste zetje om bewoners te laten beginnen met verduurzamen. Door alle genomen maatregelen vervolgens online op te slaan, ontstaan er logboeken van huizen waarin bewoners investeringen en maatregelen bijhouden. Deze informatie kan bij verhuizing mee naar de volgende bewoner. Als genoeg bewoners de tool gebruiken, kunnen de gegevens relevant zijn voor gemeenten. Zo krijg je overzicht in de duurzame maatregelen die bewoners treffen. 

Eenduidige informatie en communicatie

Koen: “Als je met een lokale tool zoals deze begint, zorg dan dat organisaties ervan op de hoogte zijn. Laat het landen bij energiecoöperaties en energieadviseurs in de omgeving, zij kunnen ambassadeurs worden.” Deborah: “En zorg dat bewoners van alle betrokken partijen dezelfde informatie ontvangen en dat de boodschap eenduidig is. Dat geeft vertrouwen, en dat is echt nodig om bewoners mee te laten bewegen in de warmtetransitie.”

Meer informatie

Contact

Relevant nieuws

Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Luchtfoto aardwarmte-installatie in het groen
Achtergrondverhaal
De potentie van aardwarmte is groot

Een van de belangrijkste partners in nieuwe aardwarmteprojecten is publiek energiebedrijf Energie Beheer Nederland (EBN). Zodra er een nieuwe ‘toewijzing zoekgebied’ is schuift EBN aan. Manager business development warmtetransitie Ingrid Giebels nodigt gemeenten van harte uit om contact op te nemen. ‘’We hebben veel specialistische kennis in huis.”

27-02-2025
De potentie van aardwarmte is groot
Getekende handen die reiken naar pauzeknop
Achtergrondverhaal
Warmtetransitie op pauze? Er kan meer dan je denkt!

“Kom uit de pauzeput. Ook als je denkt dat het niet kan, kan er toch altijd wel wat, ook in de warmtetransitie.” Dat is het motto van ontregelexpert Boukje Keijzer. Ze is auteur van het boek ‘De regels en rek’. Ze vertelt ons wat je kan doen terwijl je wacht op regels en wetten. En dat is meer dan je denkt!

24-02-2025
Warmtetransitie op pauze? Er kan meer dan je denkt!
Bekijk alle nieuwsberichten