Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Congres Regionale Energie en Lokale Warmte biedt energie en inspiratie aan 1.200 deelnemers!

Achtergrondverhaal
14 november 2024

‘Energie voor iedereen is alleen haalbaar mét iedereen’. Dat was de boodschap van minister Hermans van Klimaat en Groene Groei gisteren op het Congres Regionale Energie en Lokale Warmte in het Beatrixtheater in Utrecht. Een, ondanks de treinstaking, drukbezocht congres waar de energie van afspatte!

De opening van het congres in een theaterzaal

Bij binnenkomst in de plenaire zaal zorgt de aanstekelijke muziek van Jurriaan Berger op piano en Merlijn Twaalfhoven op viool, even later aangevuld door een aantal slagwerkers, al voor een dynamische sfeer. Muziek verbindt en geeft energie, zo blijkt maar weer, vooral als Merlijn de zaal aanspoort om mee te musiceren. Al neuriënd en klappend maken de circa 1.200 aanwezigen samen een ‘energieakkoord’.  

Ubuntu en de gekke mier

Boswachter Arjan Postma (met hoed) staat op het podium

Na welkom en opening door dagvoorzitter Froukje Jansen laat het publiek zich inspireren door een gesprek met Annette Nobuntu Mul en Jan Terlouw bij hen thuis op het Gelderse platteland. Annette legt de filosofie van het Zuid-Afrikaanse Ubuntu uit, die gaat over menselijke verbondenheid: ‘ik ben, omdat wij zijn.’ Haar partner Jan zegt: 'Ik ben ervan overtuigd dat we de grote problemen die er zijn, niet alleen kunnen oplossen. We moeten dat samen doen.' Vervolgens neemt Arjan Postma, boswachter en verhalenverteller, de zaal mee in het verhaal van de gekke mier, die buiten de gebaande paden loopt en zo verandering teweegbrengt. Wij kunnen allemaal die verandering zijn, zegt Arjan. Want: ‘verandering komt niet van boven, verandering komt van beneden.’ 

Iedereen is nodig om klimaatdoelstellingen te halen

Maureen van Eijk, directeur van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie, en Kristel Lammers, directeur van het Nationaal Programma RES, vertellen op het podium over hoe het staat met het verduurzamen van Nederland. Zij stralen optimisme uit, ook al realiseren zij zich dat er nog veel moet gebeuren. 'We hebben een lerende houding nodig, waarin we ook fouten mogen maken', zegt Maureen.  

Minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei benadrukt in een videoboodschap aan de zaal het belang van samenwerken om de energietransitie voor elkaar te krijgen. Met collegaministers werkt zij aan aanvullende maatregelen om de klimaatdoelen te halen. Maar dat lukt alleen als we het samen doen. Zij roept iedereen op om zich maximaal in te zetten: ‘Energie voor iedereen is alleen haalbaar mét iedereen.’ 

Tegeltjeswijsheden over de energie- en warmtetransitie

Op weg naar een toekomst die écht toegankelijk is voor iedereen

Begeleid door inspirerende muziek, zwermen de deelnemers de plenaire zaal uit, op weg naar koffie en één van de 45 deelsessies over: hoe maken we duurzame energie en warmte toegankelijk en betaalbaar voor iedereen? Hoe kunnen we de voordelen en lasten van de energietransitie op een eerlijke manier verdelen, zodat niemand buitengesloten of benadeeld wordt? En hoe zorgen we dat er voldoende duurzame energie en warmte beschikbaar is? Zo krijgt het thema van het congres – ‘Energie voor iedereen’ – daadwerkelijk handen en voeten. En zetten we samen stappen naar een energietoekomst die écht toegankelijk is voor iedereen.  

Man en vrouw in gesprek op congres

Terugblik

Kon je niet bij het congres zijn? De komende weken verschijnen regelmatig interessante interviews met enkele sprekers van de dag. En we publiceren natuurlijk een inspirerende aftermovie. De foto’s kun je hier nu al bekijken

Relevant nieuws

Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Luchtfoto aardwarmte-installatie in het groen
Achtergrondverhaal
De potentie van aardwarmte is groot

Een van de belangrijkste partners in nieuwe aardwarmteprojecten is publiek energiebedrijf Energie Beheer Nederland (EBN). Zodra er een nieuwe ‘toewijzing zoekgebied’ is schuift EBN aan. Manager business development warmtetransitie Ingrid Giebels nodigt gemeenten van harte uit om contact op te nemen. ‘’We hebben veel specialistische kennis in huis.”

27-02-2025
De potentie van aardwarmte is groot
Bekijk alle nieuwsberichten