Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

De Wgiw geeft gemeenten bevoegdheden en geen verplichting

Kamerbrief
20 december 2023

Gemeenten krijgen met het wetsvoorstel Wet Gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) de bevoegdheid om wijken aan te wijzen die van het aardgas overstappen op een duurzaam (collectief) alternatief. Hierbij moeten zij in ieder geval rekening houden met de betaalbaarheid van de plannen voor de eindgebruiker. Dat schrijft Hugo de Jonge, minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, op 19 december 2023 in antwoorden op Tweede Kamervragen over het wetsvoorstel Wgiw.

Betaalbaarheid warmtetransitie

Door vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer zijn vragen gesteld over de betaalbaarheid van de warmtetransitie en de gevolgen voor burgers. De regering vindt de Wgiw van belang om juist de betaalbaarheid van de warmtetransitie én voor individuele burgers en bedrijven te waarborgen en te verbeteren. Gemeenten wegen de relevante aspecten af – met het doorlopen van een zorgvuldig proces – in de uiteindelijke beslissing om het omgevingsplan wel of niet te wijzigen en de levering van aardgas in de wijk op termijn te beëindigen. Dit zou betekenen dat wijken die niet worden aangewezen door de gemeenten voorlopig aardgas kunnen blijven gebruiken.

Gemeentelijke bevoegdheden wijkaanpak

Naast de betaalbaarheid worden er vragen gesteld over de gemeentelijke bevoegdheden en het verplichtende karakter van de wijkaanpak. Het kabinet benadrukt dat gemeenten met dit wetsvoorstel bevoegdheden krijgen en nergens toe verplicht zijn. Ze mogen deze bevoegdheid daarbij slechts inzetten wanneer ze voldoen aan de waarborgen. Ook het alternatief voor aardgas staat niet vast, per wijk verschilt wat het beste alternatief is en de keuze wordt samen met de bewoners vastgesteld.  

Verder werden er juridische vragen gesteld en vragen over de uitvoeringscapaciteit, doenvermogen, normering hybride, huurregelgeving en nadeelcompensatie. Benieuwd naar alle antwoorden op de Kamervragen over de Wgiw? Lees dan de nota naar aanleiding van het Verslag - Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw).

Relevant nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Rijwoningen staan in de steigers voor renovatie
Kamerbrief
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede

De uitvoeringstermijn van de Specifieke Uitkering Aanpak Energiearmoede wordt verlengd tot en met 2027 (was 2025). Hierdoor hebben gemeenten meer tijd voor de uitvoering. Ook heeft het kabinet voor zowel 2025 als 2026 € 60 miljoen gereserveerd om een energiefonds in te richten. Hiermee wil de overheid structureel in blijven zetten op energiebesparing en verduurzaming van woningen. Dat meldt het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over het tegengaan van energiearmoede.

07-11-2024
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede
Bekijk alle nieuwsberichten