Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Doe-ateliers voor lokale bestuurders

4 maart 2024

NPLW en de regio organiseren samen de komende tijd 'doe-ateliers' voor lokale bestuurders. Deze bijeenkomsten geven bestuurders een actueel overzicht van de regionale warmtetransitie-ontwikkelingen, inclusief het verband met het energiesysteem en netcongestie. Het eerste ‘doe-atelier’ vond 16 februari plaats met de regio’s Noord-Holland Noord en Zuid, als onderdeel van een al geplande bestuurlijke bijeenkomst over de warmtetransitie door de provincie Noord-Holland.

Luchtopname van eengezinswoningen in nieuwbouwwijken omringd door water en bomen in Gommerwijk-West, Enkhuizen met op de achtergrond het IJsselmeer.
Toelichting bij deze afbeelding
Proeftuin Gommerwijk-West, Enkhuizen, gebouwd vanaf de jaren 60 tot 2000. Foto: Kick Smeets

Wethouders duurzaamheid van verschillende Noord-Hollandse gemeenten, vertegenwoordigers van het NPLW, het ministerie van Binnenlandse Zaken (BZK), Servicepunt Duurzame Energie en de provincie waren op de bijeenkomst in het Haarlemse provinciehuis aanwezig. Er kwam al snel naar voren dat inwoners verwachten dat er keuzes moeten worden gemaakt. Gedeputeerde Rosan Kocken onderstreepte ook het belang van duidelijkheid: “De plannen op wijkniveau van de meeste gemeenten zijn nog niet op orde. Dit moet wel gebeuren in de warmteprogramma’s die gemeenten gaan maken. Netbeheerders moeten weten hoe het met de planning zit in verband met netcongestie.”

Met de presentaties van Detlef Meijer (Gelders Warmte Infrabedrijf), Gijs Termeer (HIER klimaatbureau), Susanne van Suylekom en Luc Brugman (HVC) en Jade Oudejans (Winst Uit je Woning) kwamen in het programma veel verschillende aspecten van de warmtetransitie aan bod.

Duidelijkheid en handelingsperspectief

In Noord-Holland ondersteunt het Servicepunt Duurzame Energie de gemeenten, zo ook bij het opstellen van Warmteprogramma’s. Tjalling de Vries van het ministerie van Binnenlandse Zaken riep op tot duidelijkheid, “ook als je het niet weet”. Om in beweging te blijven, is meer duidelijkheid en handelingsperspectief nodig – ook vanuit het Rijk. Het verhaal over de lokale warmtetransitie geeft richting. Tjalling: “Het vraagt wel moed van de wethouders.”

Doel van ‘doe-ateliers’

De focus in de ‘doe-ateliers’ ligt op de bestuurlijke opgave en de regierol van bestuurders, inhoudelijk ondersteund met informatie over landelijke ontwikkelingen en beschikbare (financiële en beleids-) instrumenten. De sessies bieden ook inzicht in de voortgang van de regionale warmtetransitie op basis van beschikbare data en in relatie tot netcongestie, bronnenverdeling, warmtenetten, warmtepompen en isolatie. Het NPLW kan knelpunten uit de praktijk - indien gewenst - agenderen bij landelijke tafels zoals de Samenwerkingstafel Lokale Warmtetransitie, waar oplossingen worden gezocht door zowel uitvoerende partijen als ministeries.

We gaan de opbrengst uit de doe-ateliers te vertalen naar een landelijk beeld dat we breder kunnen delen, zodat gemeenten van elkaar kunnen leren.

Meer weten?

Neem hiervoor contact op je accounthouder.

Relevant nieuws

Blog
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod

Met de feestdagen in zicht zit het 2e levensjaar van het NPLW er bijna op. Wat een jaar is het geweest. Met als mooie uitsmijters: ons succesvolle congres met zo’n 1.200 bezoekers, die gemiddeld een rapportcijfer 8,1 gaven. Een geheel vernieuwde website. En als klap op de vuurpijl maar liefst 320 aanmeldingen voor ons ondersteuningsaanbod. Daarmee begeleiden we gemeenten bij het opstellen van hun warmteprogramma.

12-12-2024
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod
Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Podcast
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren

Sinds 2 uitspraken van de Raad van State - waarvan de laatste in augustus 2023 - is er meer onduidelijkheid ontstaan over waar je rekening mee moet houden als je je gevel of dak wilt isoleren, en daarbij rekening wilt houden met de natuur. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Welke oplossingen zijn er op korte en langere termijn? En wat houdt de eDNA-methode in? Hierover spreekt Brecht van Hulten met Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en Annemarie Küppers (ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

09-12-2024
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren
Bekijk alle nieuwsberichten