Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.
Warmteprogramma
Met de Wgiw krijgt de gemeenten instrumenten om door te pakken bij het verduurzamen van de gebouwde omgeving. Zo komt de transitievisie warmte te gelden als een verplicht warmteprogramma onder de omgevingswet. Het NPLW helpt gemeenten bij het opstellen van het warmteprogramma met het Ondersteuningsaanbod Warmteprogramma. Hiermee begeleiden we gemeenten stapsgewijs in het opstellen van een concept warmteprogramma dat eind 2025 gereed is. Je kunt je nog steeds aanmelden.
Aanwijsbevoegdheid
Een ander belangrijk instrument uit de Wgiw is de aanwijsbevoegdheid. Die biedt gemeenten de mogelijkheid om binnen hun grondgebied gebieden aan te wijzen die binnen een bepaalde termijn overgaan op een duurzame warmtevoorziening en waar het aardgastransport dus eindigt. Daarvoor zal het omgevingsplan moeten worden gewijzigd én zal het voornemen voor het inzetten van de aanwijsbevoegdheid per wijk in het warmteprogramma neergelegd moeten worden.
Vervolgstappen
De bevoegdheden op grond van de Wgiw worden verder uitgewerkt in onderliggende regelgeving, het Bgiw. Dit is de Algemene Maatregel van Bestuur onder de Wgiw. Het Bgiw moet nog worden voorgehangen bij zowel de Eerste als Tweede Kamer. Naar verwachting start de voorhangprocedure aankomend voorjaar. Het streven is de Wgiw en het Bgiw per 1 januari 2026 inwerking te laten treden.