Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

Kamerbrief
6 december 2024

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie

Vanuit de 1e ronde van de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma zijn 224 gemeenten met hun isolatieaanpak gestart. Zij zijn actief aan de slag: de eerste 8.000 woningen zijn inmiddels geïsoleerd en dat aantal loopt snel op. Gemeenten hebben over de isolatieaanpak al 1,3 miljoen woningeigenaren en 8.700 verenigingen van eigenaren (vve’s) proactief benaderd.

In de lokale aanpak worden woningen geïsoleerd van eigenaar-bewoners en vve’s die dit het hardst nodig hebben. Het gaat om slecht geïsoleerde woningen en woningen met een lage WOZ-waarde. Woningeigenaren en vve’s kunnen worden begeleid en extra financiële ondersteuning krijgen, boven op de landelijk beschikbare subsidies. 

Lees het hele nieuwsbericht op Volkshuisvestingnederland.nl.

Meer informatie

Relevant nieuws

Man met isolatierol op de schouder loopt langs rijwoningen
Subsidie Kamerbrief
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.

25-03-2025
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Kamerbrief
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

07-03-2025
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie
Bekijk alle nieuwsberichten