Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen
Het kabinet deelde 12 december het Ontwikkelperspectief voor Duurzame Warmtebronnen (ODW) met de Tweede Kamer. Hiermee kunnen gemeenten en andere partijen in de warmtesector aan de slag om te verkennen wat voor hun regio de beste bronnenmix is, en waar dan rekening mee gehouden moet worden. Volgens het ODW is er voldoende potentie aan warmtebronnen om te voorzien in de maximale collectieve warmtevraag van warmtenetten in 2050.
De vraag naar duurzame warmtebronnen in de gebouwde omgeving en glastuinbouw neemt de komende jaren fors toe. Om de volledige potentie aan duurzame warmtebronnen te benutten, moeten warmtevraag en -aanbod op elkaar aansluiten en moet de volledige keten van bron, net en klant op het juiste moment samenkomen.
Toepassen inzichten ODW
Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) bieden ondersteuning aan gemeenten zodat het ODW toepasbaar wordt in de praktijk. Ze ontwikkelen daarvoor producten die aansluiten op de behoeftes van gemeenten, waterschappen en provincies.
Zo komt het NPLW begin 2025 met het ondersteuningsaanbod voor het warmteprogramma, waarmee gemeenten stapsgewijs worden begeleid in het opstellen van een concept warmteprogramma dat eind 2025 gereed is. Naar verwachting kunnen gemeenten begin komend jaar ook gebruikmaken van een geactualiseerde Startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin wordt uitgerekend wat per wijk de warmtestrategie is met de laagste nationale kosten.
Meer informatie
Het ODW is tot stand gekomen met vertegenwoordigers van medeoverheden, marktpartijen, onderzoeksbureaus en brancheverenigingen uit de warmtesector. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft het ontwikkelperspectief aangevuld met een uitgebreide deskresearch. De kamerbrief en het ODW vind je op Rijksoverheid.nl.