Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen

Kamerbrief
18 december 2024

Het kabinet deelde 12 december het Ontwikkelperspectief voor Duurzame Warmtebronnen (ODW) met de Tweede Kamer. Hiermee kunnen gemeenten en andere partijen in de warmtesector aan de slag om te verkennen wat voor hun regio de beste bronnenmix is, en waar dan rekening mee gehouden moet worden. Volgens het ODW is er voldoende potentie aan warmtebronnen om te voorzien in de maximale collectieve warmtevraag van warmtenetten in 2050.

De vraag naar duurzame warmtebronnen in de gebouwde omgeving en glastuinbouw neemt de komende jaren fors toe. Om de volledige potentie aan duurzame warmtebronnen te benutten, moeten warmtevraag en -aanbod op elkaar aansluiten en moet de volledige keten van bron, net en klant op het juiste moment samenkomen. 

Toepassen inzichten ODW

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en het Nationaal Programma Regionale Energiestrategie (NPRES) bieden ondersteuning aan gemeenten zodat het ODW toepasbaar wordt in de praktijk. Ze ontwikkelen daarvoor producten die aansluiten op de behoeftes van gemeenten, waterschappen en provincies. 

Zo komt het NPLW begin 2025 met het ondersteuningsaanbod voor het warmteprogramma, waarmee gemeenten stapsgewijs worden begeleid in het opstellen van een concept warmteprogramma dat eind 2025 gereed is. Naar verwachting kunnen gemeenten begin komend jaar ook gebruikmaken van een geactualiseerde Startanalyse van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), waarin wordt uitgerekend wat per wijk de warmtestrategie is met de laagste nationale kosten.

Meer informatie

Het ODW is tot stand gekomen met vertegenwoordigers van medeoverheden, marktpartijen, onderzoeksbureaus en brancheverenigingen uit de warmtesector. Rijksdienst voor Ondernemend Nederland heeft het ontwikkelperspectief aangevuld met een uitgebreide deskresearch. De kamerbrief en het ODW vind je op Rijksoverheid.nl.

Relevant nieuws

Kamerbrief
Kabinet blijft zich inzetten voor energiesteun aan kwetsbare huishoudens

Het kabinet verkent de mogelijkheden om ook volgend jaar huishoudens te ondersteunen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Daarvoor is € 60 miljoen gereserveerd voor 2025. Dat schijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie op 19 december 2024 aan de Tweede Kamer.

23-12-2024
Kabinet blijft zich inzetten voor energiesteun aan kwetsbare huishoudens
Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Bekijk alle nieuwsberichten