Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Impulsdag warmtenetten geeft boost aan zo'n 250 deelnemers

Achtergrondverhaal
20 juni 2024

Bijna 250 deelnemers lieten zich op 12 juni onderdompelen in 19 inhoudelijke sessies over warmtenetten. Van lessen uit Rotterdam tot Denemarken. En van de mogelijkheden van mini-warmtenetten tot aandeelhouderschap in een warmtebedrijf. De impulsdag werd georganiseerd door het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en Nieuwe Warmte NU (NWN), met bijdragen van onder andere TKI Urban Energy, Stichting Warmtenetwerk en EnergieSamen.

Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de Impulsdag warmtenetten
Toelichting bij deze afbeelding
Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de Impulsdag warmtenetten

Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de impulsdag in een volle zaal in De Utrechtse Stadsvrijheid. Daarna ging een deel van de aanwezigen naar een sessie Crack The Process. Een kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die betrokkenen samen moeten nemen voordat de schop de grond in kan. De deelnemers waren veelal in teamverband aanwezig, zodat ze als samenwerkpartners echt stappen konden zetten. Andere deelnemers gingen uiteen in verschillende kennis- en inspiratiesessies.

Deelnemers van de Impulsdag warmtenetten rond een tafel druk in de weer met kaarten uit de kaartenset ‘Crack the Process’

In de middag waren er 9 verdiepingssessies waarin gewerkt werd aan onder andere risico-analyse van een warmtenetproject, de aansluiting van bestaande woningen op een warmtenet en het aanbod aan bewoners. De dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.
 

Deelnemers op de afsluitende borrel van de Impulsdag warmtenetten

Meer informatie

  • Kaartenset helpt bij versnellen besluitvorming warmtenetten
  • Informatie over warmtenetten
  • Webinars over onder meer warmtenetten

Relevant nieuws

2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Bekijk alle nieuwsberichten