Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Impulsdag warmtenetten geeft boost aan zo'n 250 deelnemers

Achtergrondverhaal
20 juni 2024

Bijna 250 deelnemers lieten zich op 12 juni onderdompelen in 19 inhoudelijke sessies over warmtenetten. Van lessen uit Rotterdam tot Denemarken. En van de mogelijkheden van mini-warmtenetten tot aandeelhouderschap in een warmtebedrijf. De impulsdag werd georganiseerd door het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) en Nieuwe Warmte NU (NWN), met bijdragen van onder andere TKI Urban Energy, Stichting Warmtenetwerk en EnergieSamen.

Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de Impulsdag warmtenetten
Toelichting bij deze afbeelding
Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de Impulsdag warmtenetten

Programmadirecteuren Maureen van Eijk (NPLW) en André Jurjus (NWN) openden de impulsdag in een volle zaal in De Utrechtse Stadsvrijheid. Daarna ging een deel van de aanwezigen naar een sessie Crack The Process. Een kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die betrokkenen samen moeten nemen voordat de schop de grond in kan. De deelnemers waren veelal in teamverband aanwezig, zodat ze als samenwerkpartners echt stappen konden zetten. Andere deelnemers gingen uiteen in verschillende kennis- en inspiratiesessies.

Deelnemers van de Impulsdag warmtenetten rond een tafel druk in de weer met kaarten uit de kaartenset ‘Crack the Process’

In de middag waren er 9 verdiepingssessies waarin gewerkt werd aan onder andere risico-analyse van een warmtenetproject, de aansluiting van bestaande woningen op een warmtenet en het aanbod aan bewoners. De dag werd afgesloten met een gezellige netwerkborrel.
 

Deelnemers op de afsluitende borrel van de Impulsdag warmtenetten

Meer informatie

  • Kaartenset helpt bij versnellen besluitvorming warmtenetten
  • Informatie over warmtenetten
  • Webinars over onder meer warmtenetten

Relevant nieuws

Achtergrondverhaal
Warmtenet in Hoofddorp verwarmt straks gemeentehuis

De gemeente Haarlemmermeer legt de komende jaren in Hoofddorp haar eerste warmtenet aan. Dit zeerlaagtemperatuur bronnet (ZLT-bronnet) verwarmt straks het nieuwe gemeentehuis en 4 omliggende gebouwen. Het warmtenet maakt gebruik van bodemenergie: warmte- en koudeopslag.

08-11-2024
Warmtenet in Hoofddorp verwarmt straks gemeentehuis
Achtergrondverhaal
4 klimaatscenario’s van het KNMI met aandacht voor koudevraag

Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) presenteerde 4 CO2-gerelateerde klimaatscenario’s tijdens onze Impulsdag Warmtenetten. Met de warmtetransitie, onder meer door warmtenetten, werken we aan het terugdringen van de CO2-uitstoot. En omdat de koudevraag belangrijk is voor alle scenario’s vroegen Henk van den Brink van het KNMI en Robert Jan van Egmond van TKI Urban Energy aandacht voor koudenetten.

24-06-2024
4 klimaatscenario’s van het KNMI met aandacht voor koudevraag
Achtergrondverhaal
Regionale leerkring participatie zorgt voor inspiratie en verbinding

"Denk groot en ga met zoveel mogelijk inwoners en experts in gesprek”. Dat is de belangrijkste les die Durkje Zijlstra, projectmedewerker participatie in de energietransitie bij de gemeente Heerenveen, leerde. Zij en andere communicatie- en participatieadviseurs nemen deel aan de leerkring van het NPLW. Met een 1-daagse masterclass werd op maandag 27 mei 2024 de leerkring in Groningen, Friesland en Drenthe gestart.

19-06-2024
Regionale leerkring participatie zorgt voor inspiratie en verbinding
Bekijk alle nieuwsberichten