Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Kaartenset helpt bij versnellen besluitvorming warmtenetten

Kennisproduct
17 april 2024

Besluitvormingsprocessen duren doorgaans jaren. Om dit proces te versnellen is er nu een handig hulpmiddel: kaartenset ‘Crack the Process’. De kaartenset geeft inzicht in alle besluiten die samen met betrokkenen genomen moeten worden voordat de schop de grond in kan. Deze zelfstandig te gebruiken werkvorm is ontwikkeld door TKI Urban Energy, NPLW, EnergieSamen, Nieuwe Warmte Nu, RVO, VNG en Stichting Warmtenetwerk.

Per besluit een kaart

Er komen zo’n 50 tot 60 besluiten kijken bij de realisatie van een warmtenet. De kaartenset bestaat dan ook uit 60 kaarten, voor elk besluit 1 kaart. Dit betekent niet dat alle kaarten altijd van toepassing zijn.

De meeste kaartjes hebben twee kanten. Op de ene kant staat de fase waar bij het kaartje hoort, het te nemen besluit, wie het besluit neemt en een toelichting daarop. En op de andere kant staat het resultaat van het te nemen besluit en de benodigdheden.

De kaartenset is met name handig in de eerste 3 fases van de realisatie van een warmtenet: voorbereidings-, verkennings- en planontwikkelingsfase. De set bevat kaarten over het uitwerken en uitdenken van de plannen, denk bijvoorbeeld aan het aanbod aan de bewoners, of samenwerken met de warmteleverancier. Voor de uitvoeringsfase is de kaartenset minder geschikt.

Spelen en realiseren

De kaartenset bevat naast een toelichting en instructies, ook kaarten met spelelementen. Zo zijn er kennismakingskaarten en ‘energiekaarten’, waarbij je iets moet doen of uitvoeren. En het spelelement zit ook in het afleggen van de kaarten, kijken of die op de goede plek ligt en het schuiven met de kaarten om het geheel kloppend te maken. Ook zitten er grapjes in de kaartenset. Kortom: het is leuk om te doen, en het helpt ook echt om een warmtenet sneller te kunnen realiseren.

Procesinput toepasbaar op iedere gemeente

De 60 besluiten die op de kaarten staan, komen voort uit de gedeelde ervaring bij 15 praktijkcasussen. Per casus is een groep begeleid om het hele besluitvormingsproject rondom warmtenetten in kaart te brengen. De groep heeft hierbij hulp gekregen met structureren, inkorten en efficiënter werken. De resultaten zijn samengevoegd tot 1 kaartenset, zodat gemeenten deze nu zelf kunnen toepassen op hun eigen casus.

Bestellen

Wil je de kaartenset bestellen? Dat kan via TKI Urban Energy. De eerste 100 mensen die de set aanvragen, krijgen de kaartenset gratis toegestuurd. Daarna kom je op een wachtlijst van geïnteresseerden.

Relevant nieuws

Voorpagina van het e-magazine 2024 met afbeeldingen en logo, getiteld Reis door Nederland langs warmtebedrijven
Kennisproduct
E-magazine: Een reis door Nederland langs warmtebedrijven

Met de Wet collectieve warmte (Wcw) verandert er veel voor de manier waarop de warmtetransitie vorm wordt gegeven. Daarom organiseerden we eerder al 7 webinars over wat de Wcw betekent voor gemeenten en warmtebedrijven. En nu hebben we de belangrijkste inzichten en praktijkvoorbeelden uit de zeven webinars gebundeld in een e-magazine.

02-10-2024
E-magazine: Een reis door Nederland langs warmtebedrijven
Kennisproduct
Deelnemers Impulsdag gebruiken Positiekiezer: “Tool geeft gemeente houvast in gesprekken”

Op woensdag 12 juni 2024 organiseerden NPLW en Nieuwe Warmte Nu de Impulsdag Warmtenet in De Utrechtse Stadsvrijheid. Tijdens deze dag werd de 'Positiekiezer warmtebedrijf voor gemeenten' gepresenteerd. Dit is een hulpmiddel voor gemeenten die met warmtenetten aan de slag willen, maar nog niet precies weten welke rol ze willen aannemen.

03-07-2024
Deelnemers Impulsdag gebruiken Positiekiezer: “Tool geeft gemeente houvast in gesprekken”
Kennisproduct
NPLW ondersteunt gemeenten in warmtetransitie met handreiking Warmteprogramma

Uiterlijk eind 2026 leggen alle gemeenten in een warmteprogramma vast welke wijken, buurten en dorpskernen de komende 10 jaar van het aardgas afgaan en op welke wijze. Om gemeenten hierbij te helpen ontwikkelde NPLW de handreiking Warmteprogramma. Het warmteprogramma wordt verplicht zodra de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) van kracht is. De beoogde inwerkingtreding van de Wgiw is 1 juli 2025.

02-07-2024
NPLW ondersteunt gemeenten in warmtetransitie met handreiking Warmteprogramma
Bekijk alle nieuwsberichten