Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Kabinet blijft zich inzetten voor energiesteun aan kwetsbare huishoudens

Kamerbrief
23 december 2024

Het kabinet verkent de mogelijkheden om ook volgend jaar huishoudens te ondersteunen die moeite hebben met het betalen van de energierekening. Daarvoor is € 60 miljoen gereserveerd voor 2025. Dat schijft staatssecretaris Jurgen Nobel van Participatie en Integratie op 19 december 2024 aan de Tweede Kamer.

De afgelopen maanden is uitvoerig en constructief gesproken met onder anderen energieleveranciers, banken, bedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties. De inzet was het verlenen van financiële steun aan huishoudens voor de korte termijn en hulp bij verduurzaming voor de langere termijn.

In deze gesprekken is niet genoeg aanvullende financiering toegezegd om een landelijk energiefonds te kunnen inrichten. Daardoor kan niet worden voldaan aan alle juridische en financiële voorwaarden voor een publiek-privaat fonds, zoals in 2023 en 2024 het geval was met het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Verduurzaming op lange termijn

Het kabinet blijft met alle betrokken partijen werken aan steun voor huishoudens op de lange termijn, indien mogelijk via het Social Climate Fund dat vanaf 2026 beschikbaar is. Daarbij wordt ingezet op verduurzaming, omdat dat kan leiden tot een lager energieverbruik en minder kosten.

Het doel van het Kabinet is om de Tweede Kamer in het 1e kwartaal van 2025 te informeren over de vervolgstappen.

Meer informatie

Relevant nieuws

Kamerbrief
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen

Het kabinet deelde 12 december het Ontwikkelperspectief voor Duurzame Warmtebronnen (ODW) met de Tweede Kamer. Hiermee kunnen gemeenten en andere partijen in de warmtesector aan de slag om te verkennen wat voor hun regio de beste bronnenmix is, en waar dan rekening mee gehouden moet worden. Volgens het ODW is er voldoende potentie aan warmtebronnen om te voorzien in de maximale collectieve warmtevraag van warmtenetten in 2050.

18-12-2024
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen
Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Bekijk alle nieuwsberichten