Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Kabinet kondigt maatregelen aan om klimaatdoelen in zicht te houden

Kamerbrief
24 oktober 2024

“We moeten keihard doorwerken om het klimaatdoel voor 2030 in zicht te houden. Maatregelen alleen zijn niet genoeg. Het stokt namelijk ook op veel plekken in de uitvoering”, dat zegt minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei in een brief aan de Tweede Kamer. Op de korte termijn wil het Kabinet actie nemen op een aantal knelpunten die de verduurzaming van Nederland vertragen.

Minister Hermans stuurde vandaag de Klimaatnota en Energienota 2024 en de Klimaat en energieverkenning 2024 (KEV) naar de Tweede Kamer. De KEV is een verkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat schetst hoe de broeikasgasemissies en het energiesysteem in Nederland zich ontwikkelen. Volgens de KEV is het klimaatdoel voor 2030, 55% broeikasgasreductie ten opzichte van 1990, uit zicht.

Energieonafhankelijkheid

Momenteel is Nederland voor 80% afhankelijk van geïmporteerde energie. Dit zal onder meer afgebouwd worden door import uit verschillende en betrouwbare landen, opschalen van duurzame energiebronnen en het gebruik van fossiele brandstoffen.

Netcongestie

Het volle stroomnet is een van de belangrijkste knelpunten in de energietransitie. Om dit tegen te gaan wil het Kabinet samen met gemeenten en netbeheerders standaardopties uitwerken voor het bouwen van transformatorhuizen. Dit moet de bouw ervan vergemakkelijken. Een vliegende brigade wordt opgezet die medeoverheden kan ondersteunen bij ruimtelijke procedures.

Je leest meer in het nieuwsbericht ‘Kabinet deelt toekomstig klimaatbeleid en bereidt alternatieve maatregelen naar 2030 voor’ op Rijksoverheid.nl. Hier vind je ook de kamerbrief, Klimaat en Energienota 2024 en de KEV.

Relevant nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Rijwoningen staan in de steigers voor renovatie
Kamerbrief
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede

De uitvoeringstermijn van de Specifieke Uitkering Aanpak Energiearmoede wordt verlengd tot en met 2027 (was 2025). Hierdoor hebben gemeenten meer tijd voor de uitvoering. Ook heeft het kabinet voor zowel 2025 als 2026 € 60 miljoen gereserveerd om een energiefonds in te richten. Hiermee wil de overheid structureel in blijven zetten op energiebesparing en verduurzaming van woningen. Dat meldt het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over het tegengaan van energiearmoede.

07-11-2024
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede
Bekijk alle nieuwsberichten