Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Lokale bestuurders delen inzichten in warmtetransitie tijdens doe-atelier

Achtergrondverhaal
8 mei 2024

Op 6 maart organiseerde RES-regio West-Overijssel een vruchtbaar doe-atelier voor lokale bestuurders. Doe-ateliers geven bestuurders een actueel overzicht van de regionale warmtetransitie-ontwikkelingen, inclusief het verband met het energiesysteem en netcongestie. In West-Overijssel spraken zo’n 14 lokale bestuurders in de regionale energietransitie met experts van onder andere het NPLW.

Marcel Scheringa, wethouder gemeente Steenwijkerland
Toelichting bij deze afbeelding
Marcel Scheringa, wethouder gemeente Steenwijkerland

RES-regio West-Overijssel bestaat uit de gemeenten Dalfsen, Deventer, Hardenberg, Kampen, Olst-Wijhe, Ommen, Raalte, Staphorst, Steenwijkerland, Zwartewaterland en Zwolle. 1 van de deelnemers van het doe-atelier was wethouder in gemeente Steenwijkerland, Marcel Scheringa. Hij kijkt terug op een leerzame bijeenkomst. “We hebben in onze RES-regio natuurlijk regelmatig gesprekken met elkaar over de warmtetransitie. We helpen elkaar en leren van elkaar. De expertise van het NPLW dat actuele kennis vanuit de ministeries meeneemt, zorgt ervoor dat de dilemma’s nog scherper op tafel komen te liggen.”

Nieuwe inzichten dankzij doe-atelier

Wethouder Scheringa vertelt over de inzichten die hij mee naar huis nam na het doe-atelier in zijn regio. “Steenwijkerland is een gemeente met veel kleinere kernen, zonder grote nieuwbouwprojecten. Warmtenetten zijn voor een gemeente als de onze minder geschikt, dus in onze warmtetransitievisie dachten we aan de opties elektrificatie en groengas. In het doe-atelier kwam naar voren dat groengas, volgens de landelijke inzichten, maar beperkt beschikbaar is in de toekomst. We kunnen het gebruiken voor bijvoorbeeld de monumentale panden die we niet optimaal kunnen isoleren, maar het is geen geschikt breed alternatief voor de hele bebouwde omgeving. Dat betekent dat we opnieuw moeten afwegen welke adviezen we geven aan onze inwoners en dat all electric-oplossingen nog belangrijker worden.”

Nieuwe wetten als de Wcw en de Wgiw geven gemeenten handvatten om de warmtetransitie verder te ontwikkelen. De doe-ateliers helpen bij het praktisch gebruik maken van deze nieuwe instrumenten. Scheringa: “In Steenwijkerland moeten we nauwkeurig gaan kijken naar de planning van het laag-, midden- en hoogspanningsnet. In welke wijken willen we starten met het verzwaren van de netten. Gelukkig zijn er meer gemeenten van onze omvang met die uitdaging waar we van kunnen leren. Dat zou een thema van een nieuwe sessie kunnen zijn.”

Doe-ateliers richten zich op de rol van bestuurders en hun regie in de uitdagingen. Ze bieden praktische informatie over nationale ontwikkelingen en beschikbare instrumenten. De sessies geven inzicht in de voortgang van de warmtetransitie op regionaal niveau, inclusief problemen met netcongestie, bronnen, warmtenetten, warmtepompen en isolatie. Het NPLW kan praktijkknelpunten aankaarten bij nationale overlegtafels, zoals de Samenwerkingstafel Lokale Warmtetransitie, waar zowel uitvoerende partijen als ministeries oplossingen bespreken. Ook een doe-atelier organiseren? Neem hiervoor contact op met je accounthouder.

Relevant nieuws

2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Bekijk alle nieuwsberichten