Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Lokale Energie Monitor geeft inzicht in collectieve warmte-initiatieven

Rapport
22 maart 2024

In 2023 zijn er 21 nieuwe warmte-initiatieven bijgekomen, die aan een collectief warmteproject werken. Het totale aantal is wel gedaald naar 70 actieve warmte-initiatieven (was 78 in 2022). 4 collectieve warmteprojecten waren in 2023 daadwerkelijk operationeel. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER.

Luchtopname van laagbouw met in de verte links een hoge flat en rechts weilanden en bossen
Toelichting bij deze afbeelding
Wageningse proeftuinwijk Benedenbuurt met laagbouw uit verschillende bouwjaren. Foto: Kick Smeets

Bij een warmte-initiatief houden bewoners zich in collectief verband bezigmet de warmtetransitie in de eigen woonomgeving. De daling van het aantal warmte-initiatieven komt doordat een aantal initiatieven niet coöperatief is doorontwikkeld. Of omdat ze niet tot een verkennend onderzoek zijn gekomen.

Warmtenet en aquathermie

Een warmtenet is veruit het meest voorkomende type warmte-initiatief. Aquathermie uit oppervlaktewater (TEO) en thermische energie uit afvalwater (TEA) zijn de bronnen die vaak worden onderzocht.

Burgercollectief als initiatiefnemer

Verder blijkt onder meer uit de monitor dat bij 59% van de warmteprojecten het burgercollectief de initiatiefnemer is. Bij 30% is het collectief gelijkwaardig partner en bij 11% onderdeel van een klankbordgroep.

Hulpmiddel bij strategie en uitvoering warmtetransitie

Met de Lokale Energie Monitor maakt Stichting Hier inzichtelijk wat lokale energiecoöperaties bereiken. Gemeenten kunnen deze inzichten gebruiken bij hun warmteprogramma en de uitvoeringsplannen.

Meer informatie

Relevant nieuws

Luchtfoto aardwarmte Maasdijk HVC
Rapport
Productie aardwarmte gestegen met 16 procent

In 2024 is ruim 16% meer aardwarmte geproduceerd dan de voorgaande jaren. Deze productie van aardwarmte (of geothermie) zorgt voor een besparing van meer dan 225 miljoen m3 aardgas per jaar. Dat staat gelijk aan de hoeveelheid aardgas die alle huishoudens in een stad als Den Haag jaarlijks verbruiken. Dat blijkt uit de jaarcijfers die de sector publiceerde. Toch is er volgens Geothermie Nederland een inhaalslag nodig om de doelen voor aardwarmteproductie te halen.

11-02-2025
Productie aardwarmte gestegen met 16 procent
Monumentale gebouwen aan een straat, met een geparkeerde auto en een fietser die langsrijdt
Rapport
Algemene Rekenkamer adviseert over warmtetransitie

Belemmert een subsidie voor warmtepompen de ontwikkeling van een warmtenet in een bepaalde wijk? Dan is het beter om huiseigenaren deze subsidie niet langer te geven. Dat is een van de conclusies uit het rapport ‘Een koud bad voor warmtenetten’ dat de Algemene Rekenkamer op 4 februari naar de Tweede Kamer stuurde.

06-02-2025
Algemene Rekenkamer adviseert over warmtetransitie
Luchtopname van woonwijk met in halve cirkels gebouwde drive-in-woningen omringd door groen, met in het midden een tennisbaan
Rapport
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’

In het voorjaar van 2024 interviewden de accounthouders van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ruim 110 gemeenteambtenaren. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met projectleiders van de 66 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken en met lokale en regionale bestuurders tijdens 15 Doe-ateliers. Het beeld dat hieruit naar voren komt, is dat alle gemeenten in Nederland hard aan de slag zijn in de lokale warmtetransitie. Wel geven gemeenten aan meer financiële middelen en duidelijkheid nodig te hebben over wetgeving om te kunnen opschalen naar de uitvoeringsfase.

08-10-2024
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’
Bekijk alle nieuwsberichten