Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Nationale Ombudsman: 'Overheid kan meer doen in overstap naar aardgasvrije woningen'

Rapport
10 oktober 2023

Vandaag verscheen het rapport ‘Een warme transitie’ van de Nationale ombudsman (NO) over de uitdagingen en kansen in de warmtetransitie. Het rapport benadrukt het belang van toegankelijke communicatie, actieve burgerparticipatie en betaalbare oplossingen voor alle inwoners.

De signalen en bevindingen die de Nationale Ombudsman deelt in dit rapport, herkent het NPLW. Veel signalen komen terug in het recent gepubliceerde onderzoek Lokale Warmte in Beeld, een kwalitatief onderzoek tot stand gekomen door gesprekken die NPLW heeft gevoerd met alle gemeenten in Nederland.

NPLW ondersteunt en inspireert gemeenten in hun regierol in de lokale warmtetransitie. Dit doen wij door het bieden van kennis en handelingsperspectief door het delen van inzichten, ervaringen en goede voorbeelden uit de praktijk. Daarnaast richten we ons op signaleren en agenderen  van kansen en knelpunten in de warmtetransitie en het monitoren van de voortgang. Het rapport dat vandaag werd gepubliceerd ondersteunt de noodzaak van deze inspanningen.  

Meer informatie

Relevant nieuws

Luchtopname van de Leusdense proeftuinwijk Rozendaal, met in halve cirkels gebouwde drive-in-woningen omringd door groen, met in het midden een tennisbaan
Rapport
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’

In het voorjaar van 2024 interviewden de accounthouders van het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ruim 110 gemeenteambtenaren. Ook hebben zij gesprekken gevoerd met projectleiders van de 66 Proeftuinen Aardgasvrije Wijken en met lokale en regionale bestuurders tijdens 15 Doe-ateliers. Het beeld dat hieruit naar voren komt, is dat alle gemeenten in Nederland hard aan de slag zijn in de lokale warmtetransitie. Wel geven gemeenten aan meer financiële middelen en duidelijkheid nodig te hebben over wetgeving om te kunnen opschalen naar de uitvoeringsfase.

08-10-2024
‘Gemeenten werken hard aan de warmtetransitie’
Dronebeeld van het dorp Dalen, gemeente Coevorden, met oude boerderijen en nieuwbouwwijken met op de achtergrond een coulisselandschap.
Rapport
PBL: Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij-beleid

De meerderheid van de Nederlandse bevolking steunt de overgang naar aardgasvrije wijken, maar verwacht dat het Rijk financieel bijdraagt aan de warmtetransitie. Dat concluderen onderzoekers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van onderzoek bij 2.000 burgers. Volgens de onderzoekers hebben gemeenten weinig invloed op de betaalbaarheid en eerlijke kostenverdeling. Burgers verwachten van gemeenten wel meer inspraak op wijkplannen en eerlijke informatie over onzekerheden.

29-08-2024
PBL: Betaalbaarheid en kostenverdeling belangrijkste pijnpunten aardgasvrij-beleid
Luchtopname van laagbouw in de Wageningse wijk Benedenbuurt met in de verte links een hoge flat en rechts weilanden en bossen
Rapport
Lokale Energie Monitor geeft inzicht in collectieve warmte-initiatieven

In 2023 zijn er 21 nieuwe warmte-initiatieven bijgekomen, die aan een collectief warmteproject werken. Het totale aantal is wel gedaald naar 70 actieve warmte-initiatieven (was 78 in 2022). 4 collectieve warmteprojecten waren in 2023 daadwerkelijk operationeel. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor van klimaatstichting HIER.

22-03-2024
Lokale Energie Monitor geeft inzicht in collectieve warmte-initiatieven
Bekijk alle nieuwsberichten