Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Nieuw document helpt gemeenten bij opstellen uitvoeringsplan

Kennisproduct
28 mei 2024

Het uitvoeringsplan is een gedetailleerde uitwerking van de transitievisie warmte (warmteprogramma). En draagt bij aan de onderbouwing voor het wijzigen van het omgevingsplan. Het document ’Proces totstandkoming uitvoeringsplan’ helpt gemeenten om via de verschillende fasen te komen tot een uitvoeringsplan. Het schetst geen gedetailleerde activiteiten, maar geeft een overzicht van het proces. Dit document is een actualisatie van het Stappenplan Uitvoeringsplan van het NPLW en eerder van het Programma Aardgasvrije Wijken.

Rijwoningen met een fiets ervoor

Wat staat er in een uitvoeringsplan?

In het uitvoeringsplan beschrijf je hoe je als gemeente de wijkgerichte aanpak in een specifieke wijk, buurt of dorp wilt uitvoeren. Het beschrijft de technische oplossing voor 1 of meerdere buurten of wijken. En de stappen die door diverse partijen gezet moeten worden om het gekozen alternatief voor aardgas te realiseren. Het uitvoeringsplan gaat in op de vraag op welk duurzaam warmtealternatief deze buurten of wijken overgaan, per wanneer, en welke maatregelen nodig zijn om tot de gewenste situatie te komen. Ook het planmatig isoleren van woningen en andere gebouwen kan een onderdeel zijn van een uitvoeringsplan.

Gebruik van aanwijsbevoegdheid

Het uitvoeringsplan omvat ook het gebruik van de aanwijsbevoegdheid, waarmee duurzame warmtevoorzieningen worden vastgesteld en de aardgaslevering na ongeveer 8 jaar wordt stopgezet. Zelfs als een gemeente deze bevoegdheid niet benut, kan een uitvoeringsplan waardevol zijn door inzicht en handelingsperspectief te bieden aan bewoners, ondernemers en andere belanghebbenden. Gemeenten kunnen de aanwijsbevoegdheid pas inzetten als de gewijzigde wetgeving waarin dat is geregeld in werking treedt.

Opbouw uitvoeringsplan

Verder is er een Handreiking Uitvoeringsplan Warmtetransitie beschikbaar. In deze handreiking lees je hoe je een goed uitvoeringsplan opbouwt, welke informatie je er in kan opnemen en waar je allemaal rekening mee moet houden als je een uitvoeringsplan maakt.

Meer informatie

Relevant nieuws

Vergezicht over Vlissingen
Kennisproduct
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

13-03-2025
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Dronefoto van een wijk
Kennisproduct
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en TNO ontwikkelen een tool die gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en baten van verschillende warmteopties voor bewoners in een wijk. De tool is de opvolger van de in 2021 gelanceerde ‘Dashboard Eindgebruikerskosten’ en wordt rond de zomer verwacht.

06-03-2025
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties
Kaart van Nederland met daarop alle warmteprojecten aangegeven
Kennisproduct
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool

NPLW en Stichting Warmtenetwerk werken samen om de warmtetransitie te versnellen. Zo wordt de Warmteprojectentool verder doorontwikkeld. Christien van Verseveld (NPLW) en Sandy Hoogendijk (Stichting Warmtenetwerk) vertellen hoe de tool werkt.

13-12-2024
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool
Bekijk alle nieuwsberichten