Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Ondersteuning gemeenten in warmtetransitie met handreiking uitvoeringsplan

Kennisproduct
16 november 2023

Het uitvoeringsplan geeft aan hoe en wanneer een dorpskern, buurt of wijk aardgasvrij wordt. Het plan is vormvrij. Veel gemeenten zijn zoekende hoe ze dit uitvoeringsplan inhoud en vorm geven. NPLW heeft daarom een handreiking gemaakt dat gemeenten als voorbeeld kunnen gebruiken.

Rijwoningen met een fiets ervoor

Hoe bouw je een goed uitvoeringsplan op? Welke informatie kun je er in opnemen en waar moet je allemaal rekening mee houden als je een uitvoeringsplan maakt? We beschrijven het uitgebreid in de handreiking opbouw uitvoeringsplan.
 

Waarom een uitvoeringsplan?

Het is voor bewoners, gebouweigenaren en uitvoerende partijen belangrijk om te weten wanneer welke stap wordt gezet in het aardgasvrij maken van de woonomgeving. Op die manier kan een bewoner bijvoorbeeld afwegen welke isolerende maatregelen hijzelf al kan aanbrengen. De netbeheerder kan in gesprek gaan over de investeringen die nodig zijn om het net te verzwaren.

Het uitvoeringsplan is praktisch onmisbaar voor gemeenten zelf. Het aardgasvrij maken van wijken is een langjarig en complex traject, waarover de gemeente regie moet voeren. Een planmatige aanpak helpt dit voor alle betrokken partijen behapbaar te maken door de opgave te structureren en keuzes inzichtelijk te maken.

Zo weten betrokkenen waar ze aan toe zijn

Maureen van Eijk, directeur NPLW, vertelt: “De regie voor het opstellen van dit plan ligt bij gemeentes. Zij kennen de lokale situatie, weten waar mogelijkheden zijn voor koppeling met andere ingrepen in de openbare ruimte, hebben concrete connecties en het beste zicht op de wensen en zorgen van gebouweigenaren en -gebruikers. Het plan zorgt ervoor dat alle betrokkenen weten waar ze aan toe zijn, wanneer een gebouw wordt verduurzaamd en/of van het aardgas af gaat.”

Hoe is de handreiking tot stand gekomen?

De handreiking maakte NPLW samen met andere partijen, zoals VNG, Aedes, Unie van Waterschappen, NVDE en Netbeheer Nederland. Ook droeg een groot aantal gemeenten bij aan het maken van dit voorbeeldplan. 

Aan de slag met de handreiking

Relevant nieuws

Vergezicht over Vlissingen
Kennisproduct
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

13-03-2025
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Dronefoto van een wijk
Kennisproduct
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en TNO ontwikkelen een tool die gemeenten inzicht geeft in de gemiddelde kosten en baten van verschillende warmteopties voor bewoners in een wijk. De tool is de opvolger van de in 2021 gelanceerde ‘Dashboard Eindgebruikerskosten’ en wordt rond de zomer verwacht.

06-03-2025
Nieuwe tool op komst voor eindgebruikerskosten warmteopties
Kaart van Nederland met daarop alle warmteprojecten aangegeven
Kennisproduct
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool

NPLW en Stichting Warmtenetwerk werken samen om de warmtetransitie te versnellen. Zo wordt de Warmteprojectentool verder doorontwikkeld. Christien van Verseveld (NPLW) en Sandy Hoogendijk (Stichting Warmtenetwerk) vertellen hoe de tool werkt.

13-12-2024
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool
Bekijk alle nieuwsberichten