Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Onderzoek naar eDNA-methode voor natuurvriendelijk isoleren

Kamerbrief
2 oktober 2024

Het kabinet onderzoekt de mogelijkheid om de innovatieve opsporingsmethode eDNA als 'erkende maatregel' in de Omgevingsregeling op te nemen. Dat hebben minister Mona Keijzer van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en staatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur vandaag aan de Tweede Kamer gemeld. Met eDNA is het mogelijk om beschermde diersoorten in spouwmuren op te sporen.

De soortenmanagementplannen (SMP’s) per gebied zorgen ervoor dat individueel onderzoek naar beschermde diersoorten per woning niet meer nodig is. Het duurt naar verwachting nog enkele jaren voordat deze SMP’s in alle gemeenten opgesteld zijn. Daarom is er eind vorig jaar een gelijktijdige kortetermijnaanpak geïntroduceerd: natuurvriendelijk isoleren (NVI). De eDNA-methode is een methode die parallel loopt aan SMP’s en de landelijke lijn NVI en waarmee het mogelijk is om diersoorten relatief eenvoudig en goedkoop te detecteren. De methode is een vooronderzoeksmethode die gebruikt kan worden bij het detecteren van beschermde diersoorten in spouwmuren voor individuele grondgebonden woningen.

Vervolgstappen

Het onderzoek naar de eDNA-methode wordt uitgevoerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en een consortium van marktpartijen. Het kabinet verwacht de eindresultaten van het onderzoek later dit jaar. Het streven is om de consultatie van de Omgevingsregeling nog voor het einde van dit jaar te starten, zodat deze in de eerste helft van 2025 in werking kan treden.

Lees de Kamerbrief over korte termijn aanpak natuurvriendelijk isoleren eDNA op Rijksoverheid.nl.

Meer informatie

Relevant nieuws

Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Kamerbrief
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

07-03-2025
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie
Gebouw van de Tweede Kamer
Kamerbrief
Kamer ontvangt advies verkenner Rooijers over toekomst private warmtebedrijven

Het wetsvoorstel Wet collectieve warmte stelt dat aangewezen warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen moeten zijn van publieke partijen. Minister Hermans stelde in november 2024 Frans Rooijers aan als onafhankelijk verkenner om te adviseren hoe de toekomst van private warmtebedrijven er uit kan zien. Met de opdracht om hiervoor in gesprek te gaan met warmtebedrijven, medeoverheden en andere betrokkenen. Rooijers was tot juli 2024 directeur van onderzoeksbureau CE Delft. Hij is nu nog aan het bureau verbonden als senior onderzoeker.

28-01-2025
Kamer ontvangt advies verkenner Rooijers over toekomst private warmtebedrijven
Bekijk alle nieuwsberichten