In september is het meerjarenprogrammaplan van NPLW geactualiseerd en door de opdrachtgevers vastgesteld. Met de resultaten van de Lokale Warmte in Beeld, monitor Proeftuinen, en de binnengekomen vragen en signalen bij NPLW is het meerjarenprogrammaplan geactualiseerd en is de focus voor de komende jaren bepaald.
Toen was geluk heel gewoon - Blog Maureen van Eijk
De feestelijke opening van de Clauscentrale in Maasbracht herinner ik me alsof het gisteren was. Het was in 1977. Mijn vader was chef bij de Provinciale Limburgse Elektriciteitsmaatschappij, de PLEM. Het was zijn centrale en ik vond hem een held. In z’n mooie nieuwe pak hield hij een gloedvol praatje, ik kreeg taart en limonade gazeuse. De hele regio had stroom dankzij de prachtige nieuwe centrale. En ook dankzij de kolen uit de mijn waar mijn ooms werkten. Wie stroom nodig had, kreeg het gewoon. In de veertigjarige loopbaan van mijn vader bij de PLEM maakte hij slechts één reorganisatie mee. Verder veranderde er nauwelijks iets. Wat was het leven overzichtelijk toen.
Wat speelt er bij gemeenten rondom de warmtetransitie?
De accounthouders van NPLW spraken ambtenaren van ruim 300 gemeenten. Deze gesprekken zijn de bron van de Lokale Warmtetransitie in Beeld (LWiB). Het geeft een indruk van wat er op dit moment speelt rondom de warmtetransitie bij gemeenten. Waar zijn gemeenten mee bezig, wat loopt goed en wat zijn de knelpunten? En aan welke ondersteuning hebben gemeenten behoefte?
Uitvoeringsmiddelen klimaat- en energiebeleid structureel inzetbaar
Provincies gaan de CDOKE-middelen als structurele middelen beschouwen. Dit betekent dat gemeenten mensen in vaste dienst kunnen nemen en dat de provincie dat goedkeurt. Met de regeling ‘capaciteit decentrale overheden voor klimaat- en energiebeleid’ (CDOKE) kunnen gemeenten onder andere collega’s aannemen en/of externe deskundigen inhuren.
‘Jouw ideale baan?’ appte een oud-collega met een link naar de vacature van directeur van het NPLW. Ik was meteen enthousiast. In de gemeente Amsterdam werkte ik 30 jaar in het ruimtelijk en het sociaal domein. De laatste jaren als Programmadirecteur bij Duurzaamheid, het thema waarin alles samenkomt, van stedelijke vernieuwing en gebiedsontwikkeling tot energiearmoede.
Minister Hugo de Jonge (BZK) heeft vandaag de VvE-versnellingsagenda verduurzaming gepresenteerd om zo verduurzaming makkelijker en sneller te maken. Verduurzaming van deze gebouwen loopt achter vergeleken met woningen van particulieren en coöperaties. Dat geldt voor zo’n 1,2 miljoen appartementen.