Pilot digitaliseren concept warmteprogramma in het DSO
Het warmteprogramma bevat belangrijke informatie over de leefomgeving. Dit omgevingsdocument moet digitaal ontsloten worden in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo hebben bewoners en bedrijven ook toegang tot de informatie. NPLW, gemeente Oudewater, EZK, FLO Legal en Knowledge Values testten het digitaal beschikbaar stellen van meerdere locaties met verschillende warmteoplossingen. Het eerste voorbeeld warmteprogramma is nu beschikbaar in de pre-productieomgeving van het DSO.
Buurten, wijken en dorpskernen worden richting 2050 aangesloten op een duurzaam warmtealternatief. In het warmteprogramma leggen gemeenten vast welk gebied wanneer aan de beurt is. Het warmteprogramma is een omgevingsdocument en moet digitaal ontsloten worden in het DSO, zodat bewoners en bedrijven ook bij de informatie kunnen.
Om te oefenen met het digitaal beschikbaar stellen van het warmteprogramma in het DSO heeft NPLW in samenwerking met de gemeente Oudewater, FLO Legal en Knowledge Values een pilot gedaan. Met de technische test is gekeken of meerdere locaties te ontsluiten zijn, waarbij verschillende warmteoplossingen per wijk getoond konden worden.
Afgelopen week is het gelukt om een basale oefenversie van het warmteprogramma met bijbehorende kaartlagen en informatie te tonen in de pre-productieomgeving van het DSO. In deze oefenomgeving van het DSO kunnen we kennis en ervaring opdoen met het publiceren van warmteprogramma’s. Een vervolgstap is kijken hoe alle gemeenten in Nederland ondersteund kunnen worden om op uniforme wijze de warmteoplossingen te categoriseren.
Het voorbeeld van het gepubliceerde concept warmteprogramma met bijbehorende kaartlagen en categorieën is op dit moment te raadplegen op de pre-productieomgeving van het DSO.