Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Pilot digitaliseren concept warmteprogramma in het DSO

17 juli 2024

Het warmteprogramma bevat belangrijke informatie over de leefomgeving. Dit omgevingsdocument moet digitaal ontsloten worden in het Digitaal Stelsel Omgevingswet (DSO). Zo hebben bewoners en bedrijven ook toegang tot de informatie. NPLW, gemeente Oudewater, EZK, FLO Legal en Knowledge Values testten het digitaal beschikbaar stellen van meerdere locaties met verschillende warmteoplossingen. Het eerste voorbeeld warmteprogramma is nu beschikbaar in de pre-productieomgeving van het DSO.

Luchtopname van een woonwijk. Op de voorgrond rijtjeshuizen in een soort X- en Y-as. De daken zijn plat, merendeels met zonnepanelen. In het midden enkele vrijstaande woningen. Op de achtergrond vrijstaande huizen met puntdaken.
Toelichting bij deze afbeelding
Luchtopnamen van de proeftuinwijk Erflanden, gemeente Hoogeveen, gebouwd vanaf 2000. Foto: Kick Smeets

Buurten, wijken en dorpskernen worden richting 2050 aangesloten op een duurzaam warmtealternatief. In het warmteprogramma leggen gemeenten vast welk gebied wanneer aan de beurt is. Het warmteprogramma is een omgevingsdocument en moet digitaal ontsloten worden in het DSO, zodat bewoners en bedrijven ook bij de informatie kunnen.

Om te oefenen met het digitaal beschikbaar stellen van het warmteprogramma in het DSO heeft NPLW in samenwerking met de gemeente Oudewater, FLO Legal en Knowledge Values een pilot gedaan. Met de technische test is gekeken of meerdere locaties te ontsluiten zijn, waarbij verschillende warmteoplossingen per wijk getoond konden worden.

Afgelopen week is het gelukt om een basale oefenversie van het warmteprogramma met bijbehorende kaartlagen en informatie te tonen in de pre-productieomgeving van het DSO. In deze oefenomgeving van het DSO kunnen we kennis en ervaring opdoen met het publiceren van warmteprogramma’s. Een vervolgstap is kijken hoe alle gemeenten in Nederland ondersteund kunnen worden om op uniforme wijze de warmteoplossingen te categoriseren.

Het voorbeeld van het gepubliceerde concept warmteprogramma met bijbehorende kaartlagen en categorieën is op dit moment te raadplegen op de pre-productieomgeving van het DSO.

Relevant nieuws

Portretfoto Maureen van Eijk
Blog
Samen de schouders eronder

Al vele jaren buig ik mij over complexe en urgente maatschappelijke vraagstukken. Ik geniet ervan om puzzels op te lossen en obstakels te overwinnen. Want dat is het leven van een manager: vele belangen afstemmen, problemen zien te overkomen en samen vooruitgang boeken. Vaak door te verleiden, soms door wat te duwen of wat te trekken. En wat mij betreft door altijd eerlijk en transparant te zijn. Doen wat je zegt en zeggen wat je doet.

03-04-2025
Samen de schouders eronder
2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met isolatierol op de schouder loopt langs rijwoningen
Subsidie
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten

Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.

25-03-2025
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Bekijk alle nieuwsberichten