Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Regionale leerkring participatie zorgt voor inspiratie en verbinding

Achtergrondverhaal
19 juni 2024

"Denk groot en ga met zoveel mogelijk inwoners en experts in gesprek”. Dat is de belangrijkste les die Durkje Zijlstra, projectmedewerker participatie in de energietransitie bij de gemeente Heerenveen, leerde. Zij en andere communicatie- en participatieadviseurs nemen deel aan de leerkring van het NPLW. Met een 1-daagse masterclass werd op maandag 27 mei 2024 de leerkring in Groningen, Friesland en Drenthe gestart.

Vier mensen overleggen aan een tafel

Tijdens de masterclass, die als startschot voor de leerkring dient, ontmoetten communicatie- en participatiecollega's van gemeenten uit de 3 noordelijkste provincies elkaar. Met als centrale vraag: hoe zorg je ervoor dat je communicatie- en participatieaanpak afgestemd is op de besluitvorming en de doelgroepen? Bij het theoretisch gedeelte kwam onder andere de participatiepiramide aan bod. De participatiepiramide rangschikt verschillende manieren waarop burgers betrokken kunnen zijn bij besluitvorming. Zijlstra: “In Heerenveen zijn we onze participatiestrategie nog aan het ontwikkelen. De piramide helpt me daarbij. Nu weet ik dat onze eerste stap moet zijn: interactie. En hoe krijg ik interactie? Door met zo veel mogelijk inwoners en experts in gesprek te gaan. Denk groot was de opdracht.”

Ervaringen uitwisselen

Zijlstra vertelt dat de wijkuitvoeringsplannen en de daarbij behorende participatiestrategie van de gemeente Heerenveen in ontwikkeling zijn. Namens de gemeente organiseerde ze verschillende bijeenkomsten om de inwoners te informeren over de warmtetransitie. “Het is moeilijk om alle doelgroepen te bereiken,” deelt Zijlstra. “Naar de bijeenkomsten komen bijvoorbeeld wel leden van energiecoöperaties, maar niet de jonge gezinnen uit de gemeente. Terwijl ik die natuurlijk ook wil bereiken. Het was daarom fijn om hierover met andere gemeenten in gesprek te gaan. Wat doen zij om met die jonge gezinnen in contact te komen? Daar kreeg ik verrassend veel uiteenlopende reacties op: van kookworkshops tot festivals, allerlei ideeën kwamen ter sprake. Daar kan ik veel van leren.”

Inspiratie en netwerken

wel contact met gemeenten om ons heen en we maken onderdeel uit van de Friese Energietafel (FET). De FET is een samenwerkingsverband tussen onder andere de provincie Friesland en de 18 Friese gemeenten dat zich inzet voor schone energie in Friesland. Dankzij deze leerkring heb ik nu ook contact met warmtetransitiecollega’s buiten de eigen provincie. In Groningen en Drenthe zijn er vergelijkbare uitdagingen. Dat is fijn om te zien en het netwerk is handig. Drenthe heeft bijvoorbeeld een flexpool met experts die bij verschillende gemeenten aansluiten om te ondersteunen bij lokale warmte-initiatieven. Dat vind ik een interessant idee dat volgens mij ook goed in onze provincie kan werken.”

Zie ook

Relevant nieuws

2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Gemeente Vught inspireert bewoners met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Bekijk alle nieuwsberichten