Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Spelenderwijs op zoek naar oplossingen in de warmtetransitie

3 april 2024

Hoe ziet de warmteverdeling in de regio Stedendriehoek eruit? En welke bovenlokale bronnen zijn er mogelijk? Deze vragen stonden op woensdag 27 maart centraal in het bestuurlijk doe-atelier in het stadshuis van de gemeente Apeldoorn. Bestuurders van 8 gemeenten bogen zich over een regiokaart en schoven druk discussiërend met pionnen.

In Apeldoorn werd tijdens het doe-atelier het warmtespel gespeeld door bestuurders van 7 Gelderse gemeenten (Apeldoorn, Brummen, Epe, Heerde, Lochem, Voorst en Zutphen) en de Overijsselse gemeente Deventer. De provincie Gelderland, Rijkswaterstaat, het Waterschap en NPLW deden eveneens mee.

Startschot voor warmteverdeling

Het doe-atelier betekende het startschot voor de warmteverdeling in de regio Stedendriehoek. Aan de hand van een bordspel verkenden de bestuurders welke regionale warmtebronnen aanwezig zijn, welke toekomstige (gezamenlijke) warmteoplossingen denkbaar zijn. En welke afspraken er nodig zijn binnen de regio en met de belanghebbenden van de verschillende warmtebronnen.

“Het warmtespel geeft direct inzicht”, vertelt Eva Boswinkel, wethouder van de gemeente Zutphen. “We moeten voor de grote warmte-opgaven verder kijken dan de eigen gemeentegrenzen en zoeken naar gezamenlijke oplossingen.” De bestuurlijke input wordt meegenomen in het plan van aanpak voor de regio.

Doe-ateliers

Het NPLW en de regio organiseren samen doe-ateliers voor lokale bestuurders. Deze bijeenkomsten geven bestuurders een actueel overzicht van de regionale warmtetransitie-ontwikkelingen, inclusief het verband met het energiesysteem en netcongestie.

Meer informatie

Relevant nieuws

Blog
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod

Met de feestdagen in zicht zit het 2e levensjaar van het NPLW er bijna op. Wat een jaar is het geweest. Met als mooie uitsmijters: ons succesvolle congres met zo’n 1.200 bezoekers, die gemiddeld een rapportcijfer 8,1 gaven. Een geheel vernieuwde website. En als klap op de vuurpijl maar liefst 320 aanmeldingen voor ons ondersteuningsaanbod. Daarmee begeleiden we gemeenten bij het opstellen van hun warmteprogramma.

12-12-2024
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod
Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Podcast
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren

Sinds 2 uitspraken van de Raad van State - waarvan de laatste in augustus 2023 - is er meer onduidelijkheid ontstaan over waar je rekening mee moet houden als je je gevel of dak wilt isoleren, en daarbij rekening wilt houden met de natuur. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Welke oplossingen zijn er op korte en langere termijn? En wat houdt de eDNA-methode in? Hierover spreekt Brecht van Hulten met Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en Annemarie Küppers (ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

09-12-2024
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren
Bekijk alle nieuwsberichten