Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Terugkijken webinar '100% publiek warmtebedrijf met meerdere aandeelhouders'

Webinar
17 april 2024

Op maandag 15 april 2024 organiseerde NPLW een webinar over organisatiemodellen van warmtebedrijven die 100% publiek zijn en meerdere aandeelhouders hebben. Veel gemeenten vragen zich af welke rol zij kunnen nemen in lokale warmtelevering door een publiek warmtebedrijf volgens de nieuwe Wet collectieve warmte (Wcw). Dit is het 5e webinar van een 7-delige Wcw-webinarreeks.

Webinarimpressie

Impressie van NPLW-webinar 100% publiek warmtebedrijf met meerdere aandeelhouders

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

Heb je het webinar gemist of wil je 'm nog eens zien? Je kunt het hele webinar terugkijken op Vimeo.

Wat is HVC?

HVC is een publiek bedrijf met een groot aantal gemeenten en waterschappen als aandeelhouders. Het begon met een paar gemeenten die samenwerkten in de afvalverwerking. Inmiddels ondersteunt HVC al geruime tijd haar aandeelhoudende gemeenten in de warmtetransitie, met name als het gaat om het ontwikkelen van collectieve warmtesystemen. Dit gebeurt al lang in Alkmaar en Dordrecht, waar HVC warmte uit eigen installaties gebruikt. Maar er worden ook nieuwe warmtenetten opgezet, zoals in Gorinchem, Hoorn en Sliedrecht. Netten waarvoor nieuwe duurzame bronnen zoals geothermie, aquathermie en e-boilers worden ontwikkeld.

Over het webinar

In het webinar legt HVC uit hoe hun model werkt en hoe zij samenwerken met aandeelhouders en andere maatschappelijke stakeholders. Verder komen 2 gemeenten die in verschillende fases van de warmtetransitie en daarmee hun samenwerking met HVC zitten, aan het woord. Ook komt de gemeentelijke besluitvorming aan bod. In dit webinar leer je wat de voor- en nadelen zijn van een warmtebedrijf met meerdere aandeelhouders en waarom dit wel of niet bij jouw gemeente past.

Wet collectieve warmte (Wcw)

De Wet Collectieve warmte (Wcw) faciliteert de groei en verduurzaming van collectieve warmtesystemen in de gebouwde omgeving. Op 14 november 2023 is het wetsvoorstel ter advisering aangeboden aan de Raad van State. Een belangrijk uitgangspunt van de Wcw is dat de decentrale overheden de regie krijgen over de warmtetransitie.

Een verandering is het verplichte publieke eigendom van warmtebedrijven. De gemeente krijgt in de wet een cruciale rol bij het toewijzen van warmtekavels en het aanwijzen en/of oprichten van een warmtebedrijf.

Meer webinars van NPLW terugkijken

Meer informatie

Relevant nieuws

Webinar
Terugkijken webinar 'Financieel aanbod aan bewoners voor verduurzaming woning'

Wil je als gemeente weten hoe je een aantrekkelijk financieel aanbod voor je bewoners opstelt voor verduurzaming van hun woning? Welke middelen beschikbaar zijn en hoe je ze effectief kunt combineren en inzetten? Met dit webinar geeft NPLW meer duidelijkheid.

06-11-2024
Terugkijken webinar 'Financieel aanbod aan bewoners voor verduurzaming woning'
Impressie van het NPLW-webinar Lokale Warmtetransitie in Beeld
Webinar
Terugkijken webinar 'Lokale Warmtetransitie in Beeld'

Het NPLW neemt je in dit webinar mee in de resultaten uit de monitoringsrapporten (LWiB en de Proeftuinen Aardgasvrije Wijken) en inzichten uit de regionale bestuurlijke bijeenkomsten.

25-10-2024
Terugkijken webinar 'Lokale Warmtetransitie in Beeld'
Bekijk alle nieuwsberichten