Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Tweede Kamer stemt in met Wgiw

Kamerbrief
23 april 2024

De Tweede Kamer heeft op 23 april ingestemd met het voorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). De Wgiw geeft gemeenten bevoegdheden om wijken, buurten en dorpskernen volledig te voorzien van een duurzaam warmtealternatief.

Aanwijsbevoegdheid

Een belangrijk instrument uit de Wgiw is de aanwijsbevoegdheid. Met de aanwijsbevoegdheid kunnen gemeenten vanuit hun regierol gebieden aanwijzen die aardgasvrij moeten worden en overgaan op een duurzame warmtevoorziening. Door per gebied of wijk aan de slag te gaan, kunnen gemeenten samen met bewoners, gebouweigenaren en partners een zorgvuldig proces doorlopen. Hierin maken ze een afweging over wat per wijk het beste warmtealternatief is en wanneer woningen en gebouwen niet langer met aardgas worden verwarmd. De wet borgt ook dat woningeigenaren keuzevrijheid hebben om te kiezen voor een eigen duurzaam en aardgasvrijalternatief.

Warmteprogramma

Zoals afgesproken in het Klimaatakkoord hebben gemeenten in 2021 een transitievisie warmte opgesteld, waarin is aangegeven welke wijken tot en met 2030 onder regie van de gemeenten zullen worden verduurzaamd. Met ingang van de Wgiw gaat de transitievisie warmte gelden als een verplicht programma onder de Omgevingswet. De naam verandert dan in warmteprogramma.

Ook in het warmteprogramma geven de gemeenten aan welke wijken de komende 10 jaar zullen worden verduurzaamd en/of de aanwijsbevoegdheid wordt ingezet. Gemeenten moeten het warmteprogramma vijfjaarlijks herijken en laten vaststellen door het college van burgemeester en wethouders, voor het eerst op uiterlijk 31 december 2026. Het warmteprogramma moet voldoen aan alle eisen die de Omgevingswet, Wgiw en onderliggend besluit stelt.

Net als bij de transitievisie warmte kan het warmteprogramma verder worden uitgewerkt in uitvoeringsplannen per gebied. NPLW heeft hiervoor een handreiking ontwikkeld.

Warmtetarieven

Verder zijn in de Wgiw wijzigingen opgenomen in de rekenmethodiek voor de maximumtarieven voor warmte en bepalingen over transparantie over de kosten. Dit heeft als doel om de kosten voor bewoners en woningeigenaren omlaag te brengen. De wijzigingen maakten eigenlijk onderdeel uit van het voorstel Wet collectieve warmte (Wcw), waarmee de marktordening voor warmte wordt geregeld. Door ze mee te nemen in de Wgiw is de hoop dat ze eerder van kracht kunnen worden, aangezien de behandeling van de Wgiw voorloopt op de Wcw.

Vervolgtraject Wgiw

De Wgiw is pas definitief nadat de Eerste Kamer ermee instemt, en de wet is gepubliceerd in de Staatscourant. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2025 van kracht is.

Ondersteuningsaanbod NPLW

NPLW werkt ondertussen aan een handreiking warmteprogramma, die rond de zomer van 2024 gereed zal zijn. Verder komen er in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties juridische sessies voor gemeenten.

Meer informatie

Relevant nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Rijwoningen staan in de steigers voor renovatie
Kamerbrief
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede

De uitvoeringstermijn van de Specifieke Uitkering Aanpak Energiearmoede wordt verlengd tot en met 2027 (was 2025). Hierdoor hebben gemeenten meer tijd voor de uitvoering. Ook heeft het kabinet voor zowel 2025 als 2026 € 60 miljoen gereserveerd om een energiefonds in te richten. Hiermee wil de overheid structureel in blijven zetten op energiebesparing en verduurzaming van woningen. Dat meldt het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over het tegengaan van energiearmoede.

07-11-2024
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede
Bekijk alle nieuwsberichten