Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Tweede Kamer stemt in met Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw)

Kamerbrief
23 april 2024

De Tweede Kamer heeft op 23 april ingestemd met het voorstel Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). De Wgiw geeft gemeenten bevoegdheden om wijken, buurten en dorpskernen volledig te voorzien van een duurzaam warmtealternatief.

Gebouw van de Tweede Kamer

Aanwijsbevoegdheid

Een belangrijk instrument uit de Wgiw is de aanwijsbevoegdheid. Met de aanwijsbevoegdheid kunnen gemeenten vanuit hun regierol gebieden aanwijzen die aardgasvrij moeten worden en overgaan op een duurzame warmtevoorziening. Door per gebied of wijk aan de slag te gaan, kunnen gemeenten samen met bewoners, gebouweigenaren en partners een zorgvuldig proces doorlopen. Hierin maken ze een afweging over wat per wijk het beste warmtealternatief is en wanneer woningen en gebouwen niet langer met aardgas worden verwarmd. De wet borgt ook dat woningeigenaren keuzevrijheid hebben om te kiezen voor een eigen duurzaam en aardgasvrijalternatief.

Warmteprogramma

Zoals afgesproken in het Klimaatakkoord hebben gemeenten in 2021 een transitievisie warmte opgesteld, waarin is aangegeven welke wijken tot en met 2030 onder regie van de gemeenten zullen worden verduurzaamd. Met ingang van de Wgiw gaat de transitievisie warmte gelden als een verplicht programma onder de Omgevingswet. De naam verandert dan in warmteprogramma.

Ook in het warmteprogramma geven de gemeenten aan welke wijken de komende 10 jaar zullen worden verduurzaamd en/of de aanwijsbevoegdheid wordt ingezet. Gemeenten moeten het warmteprogramma vijfjaarlijks herijken en laten vaststellen door het college van burgemeester en wethouders, voor het eerst op uiterlijk 31 december 2026. Het warmteprogramma moet voldoen aan alle eisen die de Omgevingswet, Wgiw en onderliggend besluit stelt.

Net als bij de transitievisie warmte kan het warmteprogramma verder worden uitgewerkt in uitvoeringsplannen per gebied. NPLW heeft hiervoor een handreiking ontwikkeld.

Warmtetarieven

Verder zijn in de Wgiw wijzigingen opgenomen in de rekenmethodiek voor de maximumtarieven voor warmte en bepalingen over transparantie over de kosten. Dit heeft als doel om de kosten voor bewoners en woningeigenaren omlaag te brengen. De wijzigingen maakten eigenlijk onderdeel uit van het voorstel Wet collectieve warmte (Wcw), waarmee de marktordening voor warmte wordt geregeld. Door ze mee te nemen in de Wgiw is de hoop dat ze eerder van kracht kunnen worden, aangezien de behandeling van de Wgiw voorloopt op de Wcw.

Vervolgtraject Wgiw

De Wgiw is pas definitief nadat de Eerste Kamer ermee instemt, en de wet is gepubliceerd in de Staatscourant. Het is de bedoeling dat de wet per 1 januari 2025 van kracht is.

Ondersteuningsaanbod NPLW

NPLW werkt ondertussen aan een handreiking warmteprogramma, die rond de zomer van 2024 gereed zal zijn. Verder komen er in samenwerking met het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties juridische sessies voor gemeenten.

Meer informatie

Relevant nieuws

Portret Mona Keijzer
Kamerbrief
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen

Minister Mona Keijzer heeft minimumeisen uitgewerkt voor de energieprestatie van huurwoningen en utiliteitsgebouwen zoals scholen en kantoren. Eigenaren van huurwoningen met een energielabel E, F of G moeten hun pand uiterlijk op 1 januari 2029 verduurzamen naar minimaal energielabel D. De eisen zijn een uitwerking van de in 2022 aangekondigde uitfasering van de slechtste energielabels. Bewoners en gebruikers van woningen en gebouwen krijgen hierdoor een lagere energierekening, terwijl eigenaren de waarde van het gebouw verhogen.

07-03-2025
Uitwerking eisen energieprestatie voor huurwoningen en utiliteitsgebouwen
Kamerbrief
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie

Het isoleren van spouwmuren kan voortaan makkelijker dankzij de innovatieve onderzoeksmethode eDNA. Vanaf 7 maart is deze methode als erkende maatregel opgenomen in de zogeheten Omgevingsregeling. Met de eDNA-methode kunnen isolatiebedrijven op een effectievere manier aantonen of vleermuizen in de spouwmuren aanwezig zijn. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en de staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur schrijven dit in de Kamerbrief 'verduurzaming gebouwde omgeving', die vandaag naar de Tweede Kamer is gestuurd.

07-03-2025
eDNA-methode toegestaan voor onderzoek naar vleermuizen bij spouwmuurisolatie
Gebouw van de Tweede Kamer
Kamerbrief
Kamer ontvangt advies verkenner Rooijers over toekomst private warmtebedrijven

Het wetsvoorstel Wet collectieve warmte stelt dat aangewezen warmtebedrijven voor meer dan 50% in handen moeten zijn van publieke partijen. Minister Hermans stelde in november 2024 Frans Rooijers aan als onafhankelijk verkenner om te adviseren hoe de toekomst van private warmtebedrijven er uit kan zien. Met de opdracht om hiervoor in gesprek te gaan met warmtebedrijven, medeoverheden en andere betrokkenen. Rooijers was tot juli 2024 directeur van onderzoeksbureau CE Delft. Hij is nu nog aan het bureau verbonden als senior onderzoeker.

28-01-2025
Kamer ontvangt advies verkenner Rooijers over toekomst private warmtebedrijven
Bekijk alle nieuwsberichten