Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Tweede tranche regeling SMP’s opengesteld

17 december 2024

De 2e tranche van de Specifieke uitkering (SPUK)-regeling voor de totstandkoming van soortenmanagementplannen (SMP’s) is gepubliceerd en in werking getreden. Op basis van een SMP kan de gemeente een omgevingsvergunning op gebiedsniveau krijgen waardoor onderzoek naar beschermde diersoorten en een vergunning per woning niet nodig is.

De SMP’s zijn onderdeel van de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (NVI). Deze is in mei 2024 aangekondigd door het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur (LVVN) in samenwerking met het IPO, de provincies en de VNG.

Omvang regeling

De 1e tranche van de SpUk-regeling (€54 miljoen) is in december 2023 opengesteld. Voor de nieuwe tranche is € 58 miljoen beschikbaar gesteld. De verdeelsleutel van de gelden is op basis van het aantal te realiseren alternatieve verblijven. De regeling is gepubliceerd in de Staatscourant en is op 11 december 2024 in werking getreden.

Internetconsultatie eDNA

Eveneens onderdeel van de landelijke aanpak natuurvriendelijk isoleren (NVI), is de opsporingsmethode ‘eDNA‘. eDNA is een innovatieve opsporingsmethode om vleermuizen snel en effectief op te sporen voorafgaand aan isolatie. Om deze op te nemen als erkende maatregel in de Omgevingsregeling is een internconsultatie gestart. Deze staat tot en met 17 januari 2025 open.

Het voornemen is om deze uiterlijk in maart 2025 in werking te laten treden. Ondertussen werken gemeenten en provincies hard aan het zo snel mogelijk realiseren van SMP’s. Deze SMP’s blijven de robuuste oplossing voor de langere termijn.

Lees het hele nieuwsbericht over de 2e tranche van de SpUk en de internetconsultatie eDNA op Volkshuisvestingnederland.nl

Meer informatie

Relevant nieuws

Podcast
Expeditie Energie podcast 10: Afsluiting: terugblikken en vooruitkijken

In deze 10e aflevering blikken Jan van Beuningen (directeur Wonen en Energie bij het Ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO)) en Teun Bokhoven (voorzitter van de Uitvoeringstafel Klimaat (UGO)) terug op de afgelopen periode. Ze staan stil bij de huidige status van de klimaatdoelen. In hoeverre zijn deze haalbaar? En wat betekent dit voor de verduurzaming van de gebouwde omgeving?

19-12-2024
Expeditie Energie podcast 10: Afsluiting: terugblikken en vooruitkijken
Kamerbrief
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen

Het kabinet deelde 12 december het Ontwikkelperspectief voor Duurzame Warmtebronnen (ODW) met de Tweede Kamer. Hiermee kunnen gemeenten en andere partijen in de warmtesector aan de slag om te verkennen wat voor hun regio de beste bronnenmix is, en waar dan rekening mee gehouden moet worden. Volgens het ODW is er voldoende potentie aan warmtebronnen om te voorzien in de maximale collectieve warmtevraag van warmtenetten in 2050.

18-12-2024
Het kabinet presenteert ontwikkelperspectief duurzame warmtebronnen
Kennisproduct
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool

NPLW en Stichting Warmtenetwerk werken samen om de warmtetransitie te versnellen. Zo wordt de Warmteprojectentool verder doorontwikkelt. Christien van Verseveld (NPLW) en Sandy Hoogendijk (Stichting Warmtenetwerk) vertellen hoe de tool werkt.

13-12-2024
Voorbeelden van warmteprojecten vind je in de Warmteprojectentool
Bekijk alle nieuwsberichten