Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Verduurzaming van vve-gebouwen wordt makkelijker

Kamerbrief
5 september 2023

Minister Hugo de Jonge (BZK) heeft vandaag de VvE-versnellingsagenda verduurzaming gepresenteerd om zo verduurzaming makkelijker en sneller te maken. Verduurzaming van deze gebouwen loopt achter vergeleken met woningen van particulieren en coöperaties. Dat geldt voor zo’n 1,2 miljoen appartementen.

Drie hoofdmaatregelen

Het verduurzamen van vve-gebouwen kan complex zijn omdat woningeigenaren gezamenlijk besluiten moeten nemen over duurzaamheidsmaatregelen en onderhoud. Met drie hoofdmaatregelen wil het ministerie verduurzaming bij vve’s vereenvoudigen en versnellen. 

Makkelijkere besluitvorming bij vve's

Voor alle vve’s geldt in de toekomst dat een meerderheid van 50% +1 van de stemmen voldoende is voor het nemen van een besluit over verduurzamingsmaatregelen. In diezelfde wetgeving wordt vastgelegd dat er voor een besluit over verduurzaming geen opkomsteis (quorum) meer is vereist. vve’s hanteren nu vaak deze opkomsteis en een verhoogde meerderheid van 2/3 of 3/4 van de stemmen. 

Verbetering subsidies en leningen

De subsidie voor vve’s (SVVE) wordt per 1 januari 2024 uitgebreid. Zo worden voor monumenten de minimale isolatiewaarden verlaagd, zodat deze beter aansluiten op de aard van het gebouw. En naast subsidie voor procesbegeleiding kan een vve ook subsidie aanvragen voor verschillende onderzoeken, die nodig zijn voor het besluit voor het verduurzamen van het gebouw. Bijvoorbeeld een asbestonderzoek of flora- en faunaonderzoek. Om te zorgen dat er genoeg procesbegeleiders zijn, wordt gekeken naar het opzetten van een opleiding.

Ook is het mogelijk om naast de SVVE nóg subsidie(s) aan te vragen bij de gemeente en dus te stapelen. Bijvoorbeeld voor het isoleren van je gebouw als het appartement onder het Nationaal Isolatieprogramma valt. Naast de subsidie zijn ook de mogelijkhedenvoor lenen verbeterd. Vanaf 26 april jl. is de rente van de VvE-Energiebespaarlening van het Warmtefonds met 1,5% verlaagd. 

Ondersteuning voor vve’s

Voor hulp en ondersteuning bij verduurzaming voor vve’s is in het klimaatpakket van april dit jaar 25 miljoen euro gereserveerd. Maatregelen zijn onder meer:

  • Website en loket voor appartementseigenaren
    Appartementseigenaren worden meer bewust gemaakt van hun eigen rol bij het verduurzamen en onderhouden van het gebouw. In 2023 komt er een verbeterde vve-pagina op verbeterjehuis.nl en een toolkit ter ondersteuning van gemeenten op volkshuisvestingnederland.nl. In 2024 ook een landelijk vve-verduurzamingsloket. Appartementseigenaren en vve-bestuurders kunnen hier gemakkelijk toegang krijgen tot informatie, deskundig advies en cursussen.
     
  • Inzet gelden van het Nationaal Isolatieprogramma
    Gemeenten kunnen hun budget voor de lokale aanpak van het nationaal isolatieprogramma (ruim 1 miljard euro) en energiearmoede (568 miljoen) ook inzetten om vve’s te helpen bij het verduurzamen van het gebouw. Gemeenten worden hierbij ondersteund vanuit het landelijk vve-verduurzamingsloket.
     

Meer informatie

Relevant nieuws

Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Man met gele veiligheidshelm plaatst dakisolatie
Kamerbrief
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma

340 van de 342 Nederlandse gemeenten deden dit jaar een aanvraag voor de lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma. Het beschikbare budget van €674 miljoen kan hiermee bijna volledig worden uitgekeerd om ruim 280.000 woningen te isoleren. Opgeteld bij de 1e ronde van vorig jaar, hebben gemeenten nu voor meer dan 490.000 woningen een aanvraag gedaan om huishoudens te helpen aan een lagere energierekening en het verlagen van de CO2-uitstoot. Volgend jaar is een 3e ronde voorzien om gemeenten te ondersteunen in deze lokale aanpak van het Nationaal Isolatieprogramma, zodat in totaal 750.000 woningen tot en met 2030 kunnen worden verbeterd.

06-12-2024
Gemeenten isoleren 490.000 woningen via Nationaal Isolatieprogramma
Rijwoningen staan in de steigers voor renovatie
Kamerbrief
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede

De uitvoeringstermijn van de Specifieke Uitkering Aanpak Energiearmoede wordt verlengd tot en met 2027 (was 2025). Hierdoor hebben gemeenten meer tijd voor de uitvoering. Ook heeft het kabinet voor zowel 2025 als 2026 € 60 miljoen gereserveerd om een energiefonds in te richten. Hiermee wil de overheid structureel in blijven zetten op energiebesparing en verduurzaming van woningen. Dat meldt het kabinet vandaag in een brief aan de Tweede Kamer over het tegengaan van energiearmoede.

07-11-2024
Kabinet komt met maatregelen tegen energiearmoede
Bekijk alle nieuwsberichten