Warmtenet in Hoofddorp verwarmt straks gemeentehuis
De gemeente Haarlemmermeer legt de komende jaren in Hoofddorp haar eerste warmtenet aan. Dit zeerlaagtemperatuur bronnet (ZLT-bronnet) verwarmt straks het nieuwe gemeentehuis en 4 omliggende gebouwen. Het warmtenet maakt gebruik van bodemenergie: warmte- en koudeopslag.
Het nieuw warmtenet is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten de regie pakken bij het realiseren van warmtenetten en het leveren van duurzame warmte en koeling. Het warmtenet is zo opgezet dat gebruikers maximale keuzevrijheid hebben. Het systeem levert water op brontemperatuur, ongeveer 8°C voor koeling en 15°C voor verwarming. Gebruikers kunnen zelf beslissen of zij de energieopwekking in eigen beheer willen doen. Of de opwekking willen uitbesteden aan een Energy Service Company (ESCO), die de opwekking, distributie en verkoop van energie regelt.
Elk gebouw moet bijdragen aan de energiebalans in de bodem. Hierover maakt de gemeente afspraken met de gebouweigenaren of ESCO’s. Dit zorgt voor een flexibel systeem dat tegelijk lang meegaat en goede energierendementen levert. De gemeente stelt duidelijke leveringsvoorwaarden vast om de komende jaren consistent de juiste temperaturen te garanderen. Een deskundig ontwerp is hiervoor essentieel. Ook het beheer van de bodemenergiesystemen is belangrijk, zodat deze tijdens de exploitatie optimaal blijven functioneren en als nodig tijdig worden aangepast.
Planning en vervolg
Haarlemmermeer is in januari 2024 begonnen met de ontwerpwerkzaamheden en heeft de vergunningaanvragen afgelopen zomer ingediend. Een multidisciplinair team van werktuigbouwkundigen en geohydrologen werkt aan het ontwerp. Naar verwachting vindt de marktuitvraag plaats in het najaar van 2024 en volgt de Europese aanbesteding begin 2025.
Bron: Stichting Warmtenetwerk