Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Warmtenet in Hoofddorp verwarmt straks gemeentehuis

Achtergrondverhaal
8 november 2024

De gemeente Haarlemmermeer legt de komende jaren in Hoofddorp haar eerste warmtenet aan. Dit zeerlaagtemperatuur bronnet (ZLT-bronnet) verwarmt straks het nieuwe gemeentehuis en 4 omliggende gebouwen. Het warmtenet maakt gebruik van bodemenergie: warmte- en koudeopslag.

Luchtfoto van Hoofddorp

Het nieuw warmtenet is een mooi voorbeeld van hoe gemeenten de regie pakken bij het realiseren van warmtenetten en het leveren van duurzame warmte en koeling. Het warmtenet is zo opgezet dat gebruikers maximale keuzevrijheid hebben. Het systeem levert water op brontemperatuur, ongeveer 8°C voor koeling en 15°C voor verwarming. Gebruikers kunnen zelf beslissen of zij de energieopwekking in eigen beheer willen doen. Of de opwekking willen uitbesteden aan een Energy Service Company (ESCO), die de opwekking, distributie en verkoop van energie regelt.

Elk gebouw moet bijdragen aan de energiebalans in de bodem. Hierover maakt de gemeente afspraken met de gebouweigenaren of ESCO’s. Dit zorgt voor een flexibel systeem dat tegelijk lang meegaat en goede energierendementen levert. De gemeente stelt duidelijke leveringsvoorwaarden vast om de komende jaren consistent de juiste temperaturen te garanderen. Een deskundig ontwerp is hiervoor essentieel. Ook het beheer van de bodemenergiesystemen is belangrijk, zodat deze tijdens de exploitatie optimaal blijven functioneren en als nodig tijdig worden aangepast.

Planning en vervolg

Haarlemmermeer is in januari 2024 begonnen met de ontwerpwerkzaamheden en heeft de vergunningaanvragen afgelopen zomer ingediend. Een multidisciplinair team van werktuigbouwkundigen en geohydrologen werkt aan het ontwerp. Naar verwachting vindt de marktuitvraag plaats in het najaar van 2024 en volgt de Europese aanbesteding begin 2025.

Bron: Stichting Warmtenetwerk

Meer informatie

Relevant nieuws

2 portretfoto's naast elkaar, links een vrouw en rechts een man.
Achtergrondverhaal
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte

Variërend van een flexpool en een one-stop-duurzaamheidsshop, tot monitoring en een regionaal samenwerkingsverband. Na een NPLW-netwerkbijeenkomst voor regiocoördinatoren warmte ga je nooit met lege handen naar huis. Jeroen Mieris en Carola Helmendach-Nieuwenhuize vertellen wat ze opsteken.

02-04-2025
Wat netwerken oplevert voor regiocoördinatoren warmte
Man met laptop in de bank doet een enquête op verbeterjehuis.nl van Milieu Centraal
Achtergrondverhaal
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model

Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.

20-03-2025
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Hans Bolscher, branchevoorzitter van Geothermie Nederland
Achtergrondverhaal
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"

Ambitieuze plannen heeft Geothermie Nederland. Veel meer productie van aardwarmte, omdat het kan én direct zorgt voor een forse besparing van aardgas. In 2024 is daar naar eigen zeggen een begin mee gemaakt: 16 procent meer productie dan in de jaren ervoor. Maar branchevoorzitter Hans Bolscher denkt groter, neemt een voorbeeld aan steden als Parijs en München, al tientallen jaren ruim voorzien van aardwarmte. “En wij blijven maar over warmtenetten discussiëren. Schiet eens op, maak ze betaalbaar.”

13-03-2025
"Discussie over warmtenetten zit aardwarmte in de weg"
Bekijk alle nieuwsberichten