Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Woningwaarderingsstelsel stimuleert verduurzamen huurwoningen

14 augustus 2024

Verhuurders van woonruimte krijgen sinds 1 juli 2024 met de Wet betaalbare huur te maken met het gemoderniseerde woningwaarderingsstelsel (WWS). Het energielabel van huurwoningen telt mee in het WWS. Een hoger energielabel levert meer punten op, wat een hogere huurprijs mogelijk maakt. De wet zorgt ervoor dat mensen een betaalbare huurwoning kunnen krijgen met een huurprijs die past bij de kwaliteit van de woning.

Galerijflat achter bomen in herfsttooi in Sliedrecht-Oost
Toelichting bij deze afbeelding
Sliedrechtse Sperwerflat uit de jaren 60 in de proeftuinwijk Sliedrecht-Oost. Foto: Kick Smeets

Bij alle nieuwe huurcontracten – die op of na 1 juli 2024 zijn afgesloten – moeten verhuurders zich houden aan de maximale huurprijs. Als verhuurders zich niet aan de nieuwe regels houden, kunnen ze vanaf 1 januari 2025 een boete krijgen van de gemeente.

Regelingen voor verhuurders van woningen

Gemeenten kunnen verhuurders wijzen op de volgende regelingen om de woningen te verduurzamen:

Toolkit communicatie voor gemeenten

Op volkshuisvestingnederland.nl vind je een toolkit voor de communicatie over de nieuwe wet naar verhuurders, huurders en studenten (kamerhuurders).

Meer informatie

Relevant nieuws

Blog
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod

Met de feestdagen in zicht zit het 2e levensjaar van het NPLW er bijna op. Wat een jaar is het geweest. Met als mooie uitsmijters: ons succesvolle congres met zo’n 1.200 bezoekers, die gemiddeld een rapportcijfer 8,1 gaven. Een geheel vernieuwde website. En als klap op de vuurpijl maar liefst 320 aanmeldingen voor ons ondersteuningsaanbod. Daarmee begeleiden we gemeenten bij het opstellen van hun warmteprogramma.

12-12-2024
Overweldigende belangstelling voor ons ondersteuningsaanbod
Stadspalies met bomen en oude lantaarnpaal ervoor. Voor de gevel staan fietsen.
Kamerbrief
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet

De Eerste Kamer nam vandaag de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet aan. Met de Wgiw krijgen gemeenten meer bevoegdheden die nodig zijn om regie te voeren in de wijk- of gebiedsgerichte aanpak van de warmtetransitie. De Energiewet, die de huidige Elektriciteitswet 1998 en de Gaswet vervangt, biedt onder meer mogelijkheden om problemen met het volle elektriciteitsnet aan te pakken. Beide wetten zijn pas actief na publicatie in de Staatscourant.

10-12-2024
Eerste Kamer stemt in met Wgiw en Energiewet
Podcast
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren

Sinds 2 uitspraken van de Raad van State - waarvan de laatste in augustus 2023 - is er meer onduidelijkheid ontstaan over waar je rekening mee moet houden als je je gevel of dak wilt isoleren, en daarbij rekening wilt houden met de natuur. Zo moet je bij na-isoleren rekening houden met vleermuizen, mussen en gierzwaluwen in de spouwmuren. Welke oplossingen zijn er op korte en langere termijn? En wat houdt de eDNA-methode in? Hierover spreekt Brecht van Hulten met Olof van der Gaag (Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie) en Annemarie Küppers (ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening).

09-12-2024
Expeditie Energie podcast 9: Natuurvriendelijk isoleren
Bekijk alle nieuwsberichten