NPLW en de warmtetransitie
Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) ondersteunt gemeenten om hun regierol voor de lokale warmtetransitie beter te kunnen vervullen. Dat doet het NPLW door te signaleren en agenderen, door te informeren en ondersteunen én door te verbinden. Dit draagt bij aan het versnellen van het realiseren van de opgave dat alle woningen en andere gebouwen in 2050 aardgasvrij moeten zijn.
NPLW focust hierbij op 3 inhoudelijke thema’s, gericht op een gebiedsgerichte aanpak:
- isolatie en energiearmoede;
- warmtepompen;
- warmtenetten.
En NPLW hanteert 2 procesthema’s, gericht op de regierol van gemeenten:
- planvorming voor de gebiedsgerichte aanpak;
- monitoring van de voortgang van de lokale warmtetransitie.
Waarom de warmtetransitie?
Steeds meer huishoudens kunnen hun energierekening niet of nauwelijks betalen. We willen niet meer afhankelijk zijn van gas uit Rusland en in Groningen zetten we een punt achter de gaswinning. Voor toekomstige generaties is de wens om de aarde leefbaar te houden. Dit alles maakt dat we onze woningen en gebouwen anders, aardgasvrij gaan verwarmen.
Wat is het doel?
In het Klimaatakkoord is afgesproken dat Nederland in 2030 55% minder broeikasgassen moet uitstoten ten opzichte van 1990. Om dit doel te halen moeten ongeveer 1,5 miljoen woningen en andere gebouwen verduurzamen en/of van het aardgas af. In 2050 moet Nederland volledig klimaatneutraal zijn. Dan zijn alle woningen en andere gebouwen aardgasvrij.