Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Organisatie

Het NPLW is een interbestuurlijk programma met circa 35 medewerkers. Zij zijn vrijwel allemaal accounthouder voor een aantal gemeenten binnen een regio. Daarnaast hebben ze ook meer inhoudelijke taken.

Het programma staat onder leiding van directeur Maureen van Eijk en bestaat uit 4 teams: 

  • kennis en handelen; 
  • signaleren, accounthouderschap en monitoring;
  • communicatie;  
  • ondersteuning. 

NPLW is een programmadirectie en valt onder het directoraat-generaal Volkshuisvesting en Bouwen van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO). 

Huisvesting

Het NPLW is gehuisvest in het kantoor van de Unie van Waterschappen, Koningskade 40, in Den Haag. Op de pagina contact en locatie lees je hoe je ons kunt bereiken. 

Missie NPLW

Samen op weg naar aardgasvrije wijken, buurten en dorpskernen.

Even voorstellen: NPLW

Accepteer alle cookies om deze video te bekijken.
Klik hier om je instellingen aan te passen

Interbestuurlijk programma

Het NPLW is een interbestuurlijk programma van het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), het ministerie van Klimaat en Groene Groei (KGG), de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Brancheorganisaties Netbeheer Nederland en Aedes hebben een vaste plek aan tafel bij de overleggen, vanwege hun belangrijke rol in de uitvoering van de warmtetransitie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) is een belangrijke uitvoerder van het programma. Daarnaast kent het NPLW verschillende samenwerkingspartners, zoals de Participatie Coalitie, Milieu Centraal, TNO, CBS en Platform 31.

Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving

Het Uitvoeringsoverleg Klimaatbeleid Gebouwde Omgeving (UGO) vormt de brug tussen het beleid en alle partijen die actief zijn in de uitvoering van de energietransitie. Dit uitvoeringsoverleg is verdeeld over de belangrijkste sectoren binnen de gebouwde omgeving die elk een eigen overleg (samenwerkingstafel) organiseren.

De samenwerkingstafel Lokale Warmte wordt voorgezeten door de directeur van het NPLW. Zij neemt vanuit deze rol ook deel aan de regietafel waaraan alle voorzitters van de samenwerkingstafels deelnemen. Andere samenwerkingstafels zijn:

  • koopwoningen (betreft ca. 60% van de woningen);
  • huurwoningen (zowel de sociale als particuliere huurwoningen);
  • utiliteitsgebouwen (inclusief bedrijventerreinen);
  • bron en systeem (duurzame bronnen voor de energietransitie en de aanpassingen van het energiesysteem daarbij).

Samenwerking NPLW en NP RES

De warmtetransitie is niet los te zien van de gehele energietransitie in de gebouwde omgeving. Omdat de keuzes voor een duurzame vervanging van aardgas direct raakt aan de energievraag en de verdeling van de bovenlokale warmtebronnen voor warmtenetten, werken NP RES en NPLW nauw samen. De indeling van de NP RES-regio’s vormden de basis van de NPLW-regio’s waarin we samenwerken aan een netwerk van regionale warmtecoördinatoren. Jaarlijks organiseren we samen het congres Regionale Energie en Lokale Warmte. 

Meer informatie