Bewonersinitiatieven

Wanneer bewoners van een wijk, buurt of dorp zich verenigen om samen een maatschappelijk doel te realiseren noemen we dat een bewonersinitiatief. Alle bewonersinitiatieven beginnen vanuit een intrinsieke motivatie en lokaal enthousiasme. Ze variëren sterk in vorm en organisatiegraad. Bewonersinitiatieven kunnen stevig bijdragen aan aardgasvrij. Zij kunnen zorgen voor draagvlak en zijn vaak belangrijke uitvoeringspartners.

Samenwerking met de buurt starten

In veel gemeenten bestaan al energie-gerelateerde bewonersinitiatieven. Bijvoorbeeld bewoners die samen werken aan het verduurzamen van hun huizen. Zij zetten vaak relatief gemakkelijk de stap naar aardgasvrij. Hoe start je een samenwerking met zo'n bewonersinitiatief?

Lees meer over het starten van een samenwerking met de buurt >

Formaliseren van samenwerking in de buurt

Bij een samenwerking met een bewonersinitiatief is het verstandig om regels met elkaar te bespreken en vast te leggen. Sommige gemeenten stellen een samenwerkingsverklaring op met bewonersinitatieven. Hoe doe je dat?

Lees meer over het formaliseren van de samenwerking >

Tips en rapporten

Praktijkvoorbeelden

Ben je benieuwd hoe andere gemeentes samenwerken met bewonersinitiatieven? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.

Hulpmiddelen

Sjabloon voor samenwerkingsverklaring

Sjabloon om samenwerking (uitgangspunten, doelstellingen en afspraken) tussen gemeente en bewonersinitiatief vast te leggen in de vorm van een samenwerkingsverklaring.

Toolbox Samenwerken in de lokale energietransitie

Aan de hand van opdrachten leer je elkaar goed kennen, vind je overeenstemming, bepaal je gezamenlijke doelstellingen en stippel je de weg ernaartoe uit. Zo leg je een goede basis voor een fijne samenwerking met wederzijds vertrouwen. Je kunt de toolbox ook gebruiken om een bestaande werkrelatie op de juiste koers te houden.

Handreiking voor gemeenten over samenwerking met energiecoöperaties

Gemeenten hebben de regie in de lokale energietransitie en werken daarbij samen met energiecoöperaties van buurtbewoners. Ze zoeken vaak naar een goede invulling van hun rol in deze (nieuwe) samenwerking. Wij bundelden hun ervaringen en tips voor een betere samenwerking in een handreiking. Zo vinden gemeenten sneller hun weg naar de juiste informatie. Ga naar de handreiking

 

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"8","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"253224"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 
Cookie-instellingen