Onder welke voorwaarden willen bewoners mee in de warmtetransitie? Hoe kan deze voor hen aantrekkelijk(er) worden gemaakt en wat voor ondersteuning hebben zij nodig van de gemeente? Dit zijn allemaal belangrijke vragen die een gemeente zich moet stellen bij het ontwerpen van een participatieproces.
Uitgangspunten participatieproces
Hoe ontwerp en organiseer je een participatieproces voor het aardgasvrij maken van een wijk? We beschrijven een aantal articipatie-uitgangspunten die je hierbij kunt hanteren.
Ga naar uitgangspunten participatieproces >
Participatiemethoden
Welke methode geschikt is voor jouw participatieproces, hangt af van de gewenste doelgroep en hoe intensief je hen wilt betrekken bij de besluitvorming.
Lees meer over participatiemethoden >
Democratisch samenwerken
Hoe zorg je dat bewoners op een goede manier kunnen meepraten en meedoen? Dat iedereen kan weten wat er wanneer kan of moet gebeuren? En hoe voorkom je dat de hardste schreeuwers de meeste aandacht krijgen? Dit zijn vragen over de democratische kwaliteit van het proces. Democratische kwaliteit draagt bij aan de legitimiteit maar ook aan het draagvlak van beleid en uitkomsten.
Ga naar democratisch samenwerken >
Wetten en regels
Op welke manier is participatie verankert in de wet- en regelgeving rondom de warmtetransitie? Waar moet je rekening meehouden en wat betekent dat voor het participatieproces?
Lees meer over wetten en regels >
Samenwerken met stakeholders
Naast de gemeente en bewoners zijn ook woningcorporaties, bedrijven, netbeheerders, energieloketten en vele andere (professionele) stakeholders actief in wijken over energiebesparing, woonkwaliteit en aardgasvrij. Met allemaal hun eigen ideeën, belangen en plannen ten aanzien van de transitie. Het is van belang waar mogelijk samen op te trekken wat betreft de communicatie en participatie. Conflicterende acties en berichten richting bewoners kunnen het proces verstoren. En bovendien: gemeente en stakeholders kunnen synergie bereiken door samen op te trekken.
Lees meer over samenwerken met stakeholders >
Praktijkvoorbeelden
Ben je benieuwd hoe andere gemeentes hun participatie hebben vormgegeven? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.