Utiliteitsbouw

De overstap naar een aardgasvrije samenleving betekent niet alleen dat woningen van het gas af moeten, maar ook bedrijventerreinen, scholen, sportaccommodaties en ander gemeentelijk of maatschappelijk vastgoed. 

Scholen

Ook scholen moeten overstappen van aardgas naar een duurzame warmtebron. De Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) biedt op hun website een overzicht van tools, links, programma's en organisaties die zich bezig houden met het verduurzamen van schoolgebouwen. 

Ga naar de website van de RVO

Bedrijventerreinen

Bijna de helft van het totale gasgebruik en een derde van de elektriciteit in Nederland wordt verbruikt op bedrijventerreinen. Het aardgasvrij maken van bedrijventerreinen is dan ook een belangrijk onderdeel van de warmtetransitie. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) biedt hier meer informatie over. 

Ga naar de website van de RVO

Sportaccommodaties

Voor het aardgasvrij maken van sportaccommodaties trekken sportverenigingen samen op met gemeenten en de rijksoverheid. Op de website van Duurzame Sportsector lees je meer over dit traject. Je vind er ook de routekaart Verduurzaming Sport terug.

Ga naar duurzamesport.nl

Gemeentelijk vastgoed

Ook het vastgoed van de gemeente zelf moet van het aardgas af. De RVO maakt een leidraad met een stappenplan en praktijkvoorbeelden om gemeenten te ondersteunen bij het verduurzamen van de bestaande gemeentelijke vastgoedportefeuille.

Ga naar de website van de RVO

Praktijkvoorbeelden

Ben je benieuwd hoe andere gemeentes omgaan met verduurzaming van utiliteitsbouw? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.

Hulpmiddelen

Beslisboom Verduurzaming scholen

De Beslisboom Verduurzaming Scholen helpt schoolbesturen om een aanpak te kiezen voor verduurzaming en het eventueel aardgasvrij maken van hun bestaande schoolgebouw(en). Maak hieronder uw keuze.

 

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"8","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"257486"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":false,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":false,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 
Cookie-instellingen