Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Met goede woningisolatie bespaar je tot 30% op je energiekosten

18 juli 2023

De gemeente Leusden werkt samen met inwoners en professionals aan goed geïsoleerde woningen. Isolatie is een belangrijke stap richting aardgasvrij wonen. Hoe pakt Leusden dat aan? “We volgen twee sporen”, aldus gemeentelijk projectleider wijkwarmteplannen Merel Toussaint.

Gemeente
Leusden
Inwoners gemeente
31.681

Individuele en collectieve aanpak

Toussaint legt uit hoe de gemeente inwoners individueel en collectief ondersteunt bij de aanpak van hun woning.  “Individuele woningeigenaren helpen we via het Energieloket. Inwoners die hun koopwoning willen isoleren, kunnen bij het Energieloket van de gemeente terecht voor informatie, advies op maat en een energiegids. De collectieve aanpak doen we met de pilot DoeTank Publieke Ontzorging, de proeftuin Rozendaal en de Energiebespaarhypotheek.”

DoeTank

Onderdeel van de collectieve aanpak is de DoeTank Publieke Ontzorging. Dit is een kennis- en leertraject, waarbij de gemeente met een team van professionals onderzoekt hoe ze woningeigenaren in de wijk Alandsbeek kan helpen om hun woning toekomstbestendig te maken. In Alandsbeek staan 3 soorten woningen, elk met een speciaal soort dak. Een situatie die om maatwerk vraagt. Toussaint: “Er wordt een analyse en plan van aanpak gemaakt voor de verschillende huizen in een wijk. Zo komen woningeigenaren en aannemers te weten welke isolatiemaatregelen ze het beste kunnen nemen.”

Huisfluisteraar

Zelfbenoemd huisfluisteraar Lars Boelen is een van de professionals bij de DoeTank. “Ik geef woningeigenaren inzicht in energiebesparing. Vaak blijkt dat mensen niet zo goed weten hoe woningisolatie werkt. Met het juiste inzicht kun je maatregelen nemen die bij jouw woning passen. Hiermee kun je 20 tot 30% van de energiekosten verlagen. Samen met de coaches en woningeigenaar onderzoek ik de woning. Vervolgens meten en bespreken we de isolatie-ventilatieoplossing. Als laatste stap kijken we hoe je de schil (de buitenkant van de woning) kunt isoleren. Een doordachte aanpak is daarbij belangrijk.”

Buurtteam proeftuin Rozendaal

Leusden is een van de gemeenten die subsidie kreeg uit het Programma Aardgasvrije Wijken.  De proeftuin van Leusden is de verouderde wijk Rozendaal uit de jaren 70, plaatselijk bekend als de Eurowoningen. Toussaint legt uit dat de gemeente hier intensief samenwerkte met inwoners om een buurtteam op te richten: “Het buurtteam heeft zelf een buurtplan gemaakt. Naar aanleiding daarvan tekenden we een overeenkomst over de verdeling van rollen en taken. De gemeente faciliteerde onder andere de inhuur van technisch en financieel advies.” Bewoner Jos Smook is al druk bezig met de isolatie van zijn woning. “Het buurtteam begeleidt, ontzorgt en informeert bewoners. Dat doen we met nieuwsbrieven, online berichten en webinars over verschillende thema’s.”

Bekijk de video Proeftuin Rozendaal in beeld 

Isoleren op grote schaal

Maar is het ook mogelijk om grote aantallen woningen tegelijk te isoleren? Boelen vertelt dat isoleren al regelmatig wordt geregeld via collectieve inkoopacties. “Je moet daar wel voorzichtig mee zijn. Een standaardoplossing leidt gemakkelijk tot verkeerde maatregelen en geldverspilling. Lokaal werkt het vooral goed wanneer buren elkaar inspireren.” Smook wijst op het belang van informatie en collectieve inkoop voor de wijk. “Informeer mensen over het doel en de route. Bepaal vervolgens wie de verduurzaming het beste kan uitvoeren. Koop diensten en producten gezamenlijk in voor een scherpe prijs bij vertrouwde aannemers. Deze aanpak werkt voor ons en kan waarschijnlijk ook elders worden gebruikt.” Toussaint ziet kansen in de zogenoemde contingentenaanpak, waarbij standaardwoningen op dezelfde manier worden verduurzaamd. “Je kunt op grote schaal mensen ontzorgen met een aanpak voor standaardwoningen. Voor aparte woningen blijft maatwerk nodig.”
 

Rol van de overheid

Er moet nog veel gebeuren om ervoor te zorgen dat 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen in 2050 aardgasvrij zijn. De overheid speelt daarin een rol, vertelt Toussaint. “De rijksoverheid, RVO en Milieu Centraal kunnen bewoners en aannemers bewust maken van wat er allemaal komt kijken bij isolatie. Nu laten mensen bijvoorbeeld zonnepanelen op hun dak plaatsen, zonder dat het dak geïsoleerd is. Ook Boelen en Smook bevestigen dat er veel mis kan gaan bij isolatie. Smook: “Specialistische aannemers werken nog wel eens langs elkaar heen. Zoek daarom een aannemer die het geheel overziet en bundel de krachten in je wijk.” En de overheid? “Mensen vertrouwen de buren meer dan de overheid. Leg niet zomaar maatregelen op, maar zoek de samenwerking.”

Meer informatie

Relevante praktijkvoorbeelden

Gebiedsregisseur Jochem Boeke toont een paneel met een plaatje en foto's van kinderen die een speelhuisje isoleren.
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”

Comfortabele sneakers heb je nodig, of wandelschoenen die niet knellen. Want als gebiedsregisseur ga je kilometers maken. Niet achter je bureau, maar buiten begint de warmtetransitie. Daar vind je de middengroep. Daar maak je contact met ze. En natuurlijk zet je alle denkbare kanalen in om ze te bereiken. Zoals gebiedsregisseur Jochem Boeke (53) in Bathmen onafgebroken doet. “Kinderlijk eenvoudig”, onthult hij aan de keukentafel bij zijn tante en oom.

25-03-2025
“Bewoners betrekken is kinderlijk eenvoudig”
Witte galerijflat in groene omgeving (flatgebouw Lieven de Key)
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”

In Amsterdam-Noord willen Woonstichting Lieven de Key, Firan en Waternet ruim 600 sociale huurwoningen aansluiten op een zeerlagetemperatuurnet. De bron voor het warmtenet is riothermie: restwarmte uit rioolwater. Als alles meezit, gaat in het najaar de schep de grond in. “Het is mooi om te laten zien dat bepaalde alternatieven voor gas echt mogelijk zijn.”

10-03-2025
“Riothermie is op veel plekken inzetbaar”
Man met folder in de hand spreekt een vrouw aan die in de deuropening staat
Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven

Bewoners meekrijgen in verduurzaming. Dat lukte gemeente Veldhoven door mensen met bouwkundige kennis en met verstand van installatietechniek aan te trekken. Mensen die ook een boodschap begrijpelijk en empathisch kunnen overbrengen. En door de bewonersactiviteiten in de juiste volgorde aan te bieden. Nancy van der Linden vertelt over de opbrengst van de pilot van de DoeTank Publieke Ontzorging, gericht op particuliere woningeigenaren.

05-03-2025
Van huisfluisteren tot collectief inkopen in Veldhoven
Bekijk alle praktijkvoorbeelden