Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Warmtescan helpt Limburgse gemeente Bergen bij isolatieopgave

11 september 2024

De gemeente Bergen bood afgelopen jaren met hulp van provincie Limburg alle 4.350 huiseigenaren een warmtescan aan. Met een warmtescan krijgen de bewoners inzicht waar warmte in woningen onnodig weglekt. Wethouder Antoon Splinter: "De warmtescans bleken zeer behulpzaam om het gesprek over isoleren op gang te brengen."

Gemeente Beek
Aantal inwoners gemeente 16.215

Warmtescan als startpunt van isolatie woningen

Het Limburgse Bergen startte in 2021 als een van de eerste gemeenten met de warmtescan. Splinter: “Door een opgezette collectieve inkoopactie en gemeentelijke subsidieregelingen zorgden we ervoor dat het niet bij praten bleef! Eén van de leerpunten was wel dat inwoners de behoefte hadden om een scan van de hele woning te krijgen. Om aan die wens gehoor te geven zijn inmiddels de vrijwillige energiecoaches opgeleid tot warmtescanner.”

VerduurSAMEN2030

De warmtescans zijn onderdeel van het programma VerduurSAMEN2030. Dit programma biedt diverse subsidieregelingen en acties om onder andere inwoners te helpen bij het verduurzamen van hun woning. Ook kunnen inwoners voor advies langskomen bij het Energiehuis dat midden in het winkelhart van Bergen staat. Splinter: “Het Energiehuis is vanaf de opening al bijna 1.500 keer bezocht. Het blijft niet alleen bij advies. Zo brachten bijvoorbeeld energieklussers bij 255 woning energiebesparende maatregelen aan."

Doe-het-zelf-subsidie

Een van de opvallende subsidieregelingen is de doe-het-zelf-subsidie. Daar kunnen inwoners die zelf isolatiemaatregelen aanbrengen gebruik van maken. Splinter: “De landelijke ISDE-subsidie kan alleen aangevraagd worden als bedrijven de maatregelen uitvoeren. Met deze subsidie voorzien we in een behoefte. Mensen kunnen zelf aan de slag en toch een subsidie krijgen. We krijgen zelfs aanvragen vanuit Groningen! Helaas voor die mensen is de regeling alleen voor inwoners uit onze eigen gemeente.”

Meer informatie

Relevante praktijkvoorbeelden

Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af

Kerschoten gaat bijna van het aardgas af. Hans Beckeringh, projectleider van Kerschoten Energieneutraal, en Theo van Es, adviseur Energietransitie bij de gemeente Apeldoorn, vertellen over hun plannen voor een middentemperatuur-warmtenet. "Dit is de eerste stap naar een duurzaam collectief warmtesysteem voorde stad Apeldoorn."

12-11-2024
Kerschoten met restwarmte uit effluent van het gas af
'Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de warmtetransitie'

“Op Schier ligt alles onder een vergrootglas”, vertelt Johan Duut, projectleider Aardgasvrij Eiland. “Schiermonnikoog is de dunstbevolkte gemeente van Nederland. Iedereen kent elkaar goed en helpt elkaar graag. Het is belangrijk om deze sociale verbanden te benutten als je aan de slag gaat met een warmteproject.” Dat was een van de lessen tijdens de NPLW-bijeenkomst proeftuinen Noord-Nederland van 27 september op Schiermonnikoog.

06-11-2024
'Bewoners kennen en helpen elkaar. Dat is goud voor de warmtetransitie'
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker

De Achterhoek maakt met 1 gezamenlijk energieloket energie besparen en isoleren makkelijker voor bewoners. Caspar Menkman (beleidsadviseur energietransitie en duurzaamheid, gemeente Berkelland) vertelt: "Wij zetten de Nationaal Isolatie Programma Lokale Aanpak Isolatie (NIP LAI)-gelden in om te ontzorgen. Doordat er 1 loket is, kunnen we bewoners zo volledig mogelijk helpen."

05-11-2024
Achterhoek maakt met energieloket energiebesparing en isolatie makkelijker
Bekijk alle praktijkvoorbeelden