Utiliteitsbouw en woningen met een vereniging van eigenaren moeten verduurzamen om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Dit vraagt van gemeenten vaak een aparte aanpak door onder meer specifieke wet- en regelgeving en besluitvorming.
Het collectorveld: voetballen op een innovatieve en duurzame warmtebron
Bij de herontwikkeling van sportpark Hoornseveld gebruikt de gemeente Zaanstad een collectorveld om onder andere het nieuwe zwembad van warmte te voorzien. Leidingen onder het veld zetten zonnestralen om in bruikbare duurzame warmte. Procesmanager Pim Wiersma is zeer optimistisch over de mogelijkheden. “Elke gemeente heeft kunstgrasvelden, dus ik denk dat je deze oplossing over heel Nederland kunt uitrollen.”
Gemeente Amsterdam lanceert isolatieoffensief met NIP LAI-subsidie
De gemeente Amsterdam is gestart met een isolatieoffensief voor alle woningen, zowel huur als koop. Ze maken gebruik van de subsidie van het Nationaal Isolatieprogramma (NIP) Lokale Aanpak Isolatie (LAI) om Verenigingen van Eigenaren (vve’s) te ondersteunen bij het verduurzamen van slecht geïsoleerde woningen.
Bosbad Putten bewijst: ook energieslurpers kunnen van het gas af
De uitbreiding van Bosbad Putten met een wildwaterbaan zou tot zo’n grote toename van energieverbruik leiden, dat het zwembad zich genoodzaakt zag van het gas te gaan. Dat is grotendeels gelukt, met behulp van een hoge temperatuur-warmtepomp van Linthorst Techniek.
471 miljoen extra voor lokale isolatieaanpak gemeenten
Gemeenten kunnen vanaf 1 april weer budget aanvragen om bewoners te ondersteunen bij het isoleren van hun woning. Er is € 471 miljoen beschikbaar in de 3e ronde van de Specifieke Uitkering Lokale Aanpak Isolatie. Hiermee kunnen gemeenten minimaal 213.000 woningeigenaren en bewoners in gemengde verenigingen van eigenaars met slecht-geïsoleerde woningen ondersteunen.
Bewoners verduurzamen hun huis met digitaal 3D-model
Met de Verbetercheck van Milieu Centraal maken bewoners een digitale kopie van hun huis en zien ze welke verduurzamingsmaatregelen ze kunnen nemen. De tool maakt inzichtelijk hoeveel energie en kosten ze daarmee kunnen besparen, wat dit oplevert voor hun energielabel en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Koen Bussink (beleidsadviseur duurzaamheid, gemeente Vught) en Deborah Klaassen (expert energie en huis, Milieu Centraal) vertellen hoe dit soort tools bijdragen aan het versnellen van de warmtetransitie.
Startanalyse 2025 beschikbaar, lokale verrijking noodzakelijk
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) publiceert vandaag de geactualiseerde Startanalyse 2025. Deze analyse helpt gemeenten bij het maken van lokale keuzes voor een passend warmteprogramma voor de komende 10 jaar. De startanalyse komt voort uit het klimaatakkoord 2019 en helpt gemeenten bij het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.