Utiliteitsbouw
Gemeenten moeten ervoor zorgen dat utiliteitsbouw verduurzaamt om de doelstellingen uit het Klimaatakkoord te halen. Ook voor utiliteitsbouw geldt dat ze in 2050 aardgasvrij zijn. Het gaat om commercieel en maatschappelijk vastgoed, zoals een kantoor, bedrijfspand, winkel, school, ziekenhuis of een museum.
Energiebesparingsplicht
Voor bedrijven en maatschappelijke instellingen geldt een energiebesparingsplicht. De energiebesparingsplicht geldt voor locaties met een relevante milieubelastende activiteit én met een jaarlijks energiegebruik vanaf 50.000 kWh elektriciteit of 25.000 m3 aardgas(equivalent). Bedrijven en instellingen die energiebesparingsplichtig zijn, moeten daar eens in de 4 jaar over rapporteren (informatieplicht). Een onderzoeksplicht geldt voor sommige sectoren, vanaf 10 miljoen kWh elektriciteit of 170.000 m3 aardgas(equivalent) per jaar per locatie.
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor toezicht en handhaving van de energiebesparingsplicht, waaronder de informatie- en onderzoeksplicht. Voor complexe bedrijven is dat de provincie (afdeling 3.3 van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal)). En in 2 uitzonderingsgevallen zijn het ministerie van Klimaat en Groene Groei of het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat verantwoordelijk voor toezicht en handhaving.
Je leest meer over de energiebesparingsplicht op de website van RVO.
Kantoorgebouwen met minimaal label C
Een kantoorgebouw moet minimaal energielabel C hebben. Voldoet het gebouw niet aan de eisen? Dan mag je het niet meer als kantoor gebruiken. Deze verplichting staat in het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl).
Gemeenten en omgevingsdiensten handhaven op deze verplichting. Lees meer over het energielabel voor kantoorgebouwen op de website van RVO.
Financiering verduurzamen utiliteitsbouw
Er zijn verschillende subsidies en fiscale regelingen beschikbaar voor het verduurzamen en aardgasvrij maken van utiliteitbouw:
- Subsidieregeling duurzaam maatschappelijk vastgoed (DUMAVA)
- Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
- Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor zakelijke gebruikers (ISDE)
- MIA en Vamil
- BMKB-Groen
- Energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers
Daarnaast hanteren gemeenten en provincies regelmatig eigen aanvullende subsidies of leningen.
Meer informatie
Hulpmiddelen
Toolkit utiliteitsbouw
De Toolkit Utiliteitsbouw bevat een overzicht van bestaand en aankomend beleid rondom utiliteit en een overzicht van subsidies en financiële regelingen.
Dashboard Utiliteit
Het Dashboard Utiliteit in de wijkaanpak biedt voor data over utiliteit en energielabels per gemeente en buurt.