Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW logo
Helpdesk

Vereniging van eigenaren (vve)

Het verduurzamen van vve-gebouwen kan lastig zijn, omdat woningeigenaren gezamenlijk besluiten moeten nemen over duurzaamheidsmaatregelen. De verduurzaming van vve-gebouwen loopt dan ook achter op andere woningen. Je leest hier hoe je als gemeente kan stimuleren dat vve’s de woningen aardgasvrij maken.

Een vereniging van eigenaren behartigt de gemeenschappelijke belangen van de appartementseigenaren. Ook regelt een vve het beheer, onderhoud en de verduurzaming van gemeenschappelijke ruimtes. 

Verduurzamen vve-gebouwen kost tijd

Het is verstandig om de vve’s in een wijk tijdig in kaart te brengen. En de vve’s vervolgens vroegtijdig te betrekken bij het aardgasvrij krijgen van woningen. Een actieve vve heeft minimaal 3 jaar nodig om van besluitvorming tot uitvoering te komen. De doorlooptijd loopt op naarmate de complexiteit en het aantal maatregelen toenemen. Voor een ‘slapende’ (inactieve) vve (die weinig/geen beslissingen maakt als het gaat om onderhoud) kan de doorlooptijd zo’n 7 tot 10 jaar in beslag nemen.

Besluitvorming per type vve

Er zijn verschillende vormen van vve’s. Zo zijn er vve’s die:

  • alleen bestaan uit gebouwen met een woonfunctie (koop, huur of een combinatie)
  • bestaan uit gebouwen met een mix van woon- én utiliteitsfunctie
  • alleen bestaan uit gebouwen met een utiliteitsfunctie. 

Omdat deze typen vve's andere structuren hebben, hebben zij te maken met verschillende wetgeving. Om verduurzaming van vve's te kunnen stimuleren, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de wetgeving en besluitvorming per type vve

Maatregelen overheid om verduurzaming te versnellen

Op dit moment gelden voor vve’s vaak nog extra eisen, zoals een opkomsteis en een verhoogde meerderheid. Die maken het moeilijk om (duurzame) besluiten te nemen. De overheid werkt aan het versnellen van de verduurzaming van vve’s door:

  • eenvoudigere besluitvorming;
  • betere ondersteuning bij verduurzaming;
  • aanstellen van procesbegeleiders en landelijke vve-verduurzamingsloket;
  • verbeterde subsidies en leningen.

Op de website Volkshuisvestingnederland.nl lees je in de Vve-versnellingsagenda Verduurzaming wat de overheid doet om de verduurzaming van vve’s te versnellen. 

Beginnen met vve-aanpak

Als gemeente kun je een vve-verduurzamingsloket opstellen, dat actief verenigingen van eigenaren benadert. Persoonlijk contact is hierbij erg belangrijk. Ga de wijk in om bewoners, eigenaren, en vve-besturen te spreken over waarom verduurzaming moet en zal plaatsvinden. Vertel ook dat de gemeente hierbij kan helpen en waarom deze hulp handig kan zijn.

Verder is het verstandig om actieve vve-leden te vinden die zich graag willen inzetten voor verduurzaming binnen hun vve en het hier met andere bewoners over willen hebben. Op deze manier kan zichtbaar worden waar specifieke bewoners zich druk om maken. Ook is er al een bestaande vertrouwensband of herkenning, doordat deze persoon in hetzelfde gebouw woont. Uiteindelijk zijn de eigenaren in een vvE diegene die op de algemene ledenvergadering van een vve beslissingen moeten bekrachtigen.

Milieu Centraal heeft een landelijk kenniscentrum voor verduurzaming van vve's. Gemeenten kunnen er terecht voor vragen en coaching bij het opzetten van een vve-aanpak. Op de website vind je veel informatie voor vve's over verduurzaming. De komende tijd breidt de site uit met een communicatietoolkit, kennisbank en met trainingen en een helpdesk.

Subsidies en leningen

Warmtefonds

Het Nationaal Warmtefonds biedt financiering voor woningeigenaren en vve’s. Het fonds is een afspraak uit het Klimaatakkoord en biedt langjarige financiering tegen een aantrekkelijke rente. Vve's kunnen dit regelen via een VvE Energiebespaarlening van het Warmtefonds.

Lokale subsidies

Sommige gemeenten bieden lokale subsidies voor vve’s om te verduurzamen, bijeengebracht in de energiesubsidiewijzer op verbeterjehuis.nl.

Meer informatie

Hulpmiddelen

Toolkit vve's

In de Toolkit vve’s op Volkshuisvestingnederland.nl vind je informatie over beschikbare subsidies en vind je infographics, praktijkverhalen en podcasts.

Aantallen en kenmerken van Verenigingen van Eigenaren 2022

Het rapport en de tabellenset ‘Aantallen en kenmerken van Verenigingen van Eigenaren 2022’ geven inzicht in aantallen en kenmerken van VvE’s, woningen in VvE’s en de huishoudens die in deze woningen wonen op 1 januari 2022. De data is afkomstig van het CBS.