Aardgasvrije proeftuinen

Om te leren hoe de wijkgerichte aanpak voor de warmtetransitie kan worden ingericht en opgeschaald, werkt de Rijksoverheid sinds 2018 samen met gemeenten aan het aardgasvrij maken van 66 proeftuinen. In deze proeftuinen worden verschillende technieken en methoden uitgetest.

Leren

Het doel van de aardgasvrije proeftuinen is om lessen te trekken voor de warmtetransitie in Nederland. Sinds 2018 nemen 27 proeftuinen deel aan de eerste ronde proeftuinen voor aardgasvrije wijken. In 2020 is de tweede ronde gestart met 19 proeftuinen; hier zijn in 2021 nog 4 proeftuinen aan toegevoegd. De derde ronde is gestart in 2022, met daarin 16 proeftuinen.

Alle deelnemende proeftuinen krijgen hiervoor een bijdrage van de Rijksoverheid. De gemeenten die meedoen aan het voormalig Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) bepalen zelf hun aanpak; het doel is om te leren op welke wijze de wijkgerichte aanpak kan worden ingericht en opgeschaald.

Vanaf 1 januari 2023 is het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) opgericht. De kennis- en leeractiviteiten van het PAW worden voortgezet onder de noemer van NPLW.

Monitor

Jaarlijks is het leerproces van de proeftuinen gemonitord, om zo inzicht te geven in de stand van zaken en beleidsmatige knelpunten in beeld te brengen. Deze rapportage is gebaseerd op interviews, een enquête en sessies met de projectleiders en verantwoordelijke wethouders van de proeftuinen. 

Ga naar de Monitor proeftuinen >

Praktijkvoorbeelden

Ben je benieuwd hoe andere gemeentes regelingen of subsidies hebben aangevraagd? Bekijk dan een van de praktijkvoorbeelden hieronder.   lpmi instrumenten kunnen je helpen met dit onderwerp

Hulpmiddelen

Data voortgang proeftuinen

Dit dashboard geeft inzicht in de samenstelling van de 66 proeftuinen en de voortgang in deze projecten. Zo kan je per proeftuin nagaan welke techniek gekozen is, of het een individuele of collectieve oplossing is en wat de bron is. Ook is te zien wat het doel is van elke proeftuin, hoeveel woningen/gebouwen erbij betrokken zijn, en of er sprake is van een bewonersinitiatief. Ga naar de data voortgang proeftuinen

 

 

 

 

 

{"tabBasic":{"type":"items","urlProtocol":"http://","useUpdatesFilter":false,"itemType":"65","documentsDisplayType":"folders","twitterType":"username","listIcon":"icon-doc-text","topn":"8","orderBy":"contentPage_dateVisible DESC","showAvatar":true,"showUserName":true,"filterRetweets":false,"targetBlank":true,"personaliseItems":false,"followingOnly":false,"autoHide":false,"showOnlyFollowedUsers":false,"showOnlyFollowingUsers":false,"autoRefresh":false},"pageFilter":{"usePageFilter":true,"pages":"252336"},"layout":{"template":"carousel","showDescription":true,"showDescriptionInList":false,"showEventDescription":false,"showEventImage":false,"showAuthor":false,"showUpdater":false,"showMore":true,"showUserOccupation":false,"showUserExpertise":false,"showUserOrganization":false,"showUserMemo":false,"showDate":true,"showImages":false,"carouselCount":"3","carouselShowImages":true,"carouselSlideshow":false,"carouselAutoPlay":false,"carouselDelay":"4000"},"options":{"showAge":false,"showPastItems":true,"showItemsPer":"month"}}

 

 

 
Cookie-instellingen