Toegankelijkheidslinks Ga naar de hoofdinhoud
NPLW Logo. Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie
Helpdesk
Daken van woningen

Warmteprogramma

In een warmteprogramma beschrijft een gemeente de aanpak van het isoleren en aardgasvrij maken van de gebouwde omgeving. Hierin staat welke wijken, buurten en dorpskernen in de komende 10 jaar van het aardgas gaan en hoe dat gebeurt. Met ingang van de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) wijzigt de Omgevingswet en verandert de naam transitievisie warmte in warmteprogramma. Op dit moment is de Wgiw nog niet van kracht. De beoogde inwerkingtreding is 1 januari 2026. Deze datum kan als gevolg van ontwikkelingen in het wetgevingstraject nog veranderen.

Veelgestelde vragen

Relevante praktijkvoorbeelden

“Startanalyse voorkomt missers”

Begin je aan de Startanalyse 2025? Verdiep je er dan niet alleen in, maar doe dat samen met een aantal collega’s. Want 2 weten meer dan 1. Betrek er ook een dataspecialist bij. Groot voordeel hiervan is dat je samen de discussie kunt aangaan over tal van onderwerpen uit de startanalyse. Dat adviseert beleidsadviseur Gisela Berkers van gemeente Land van Cuijk.

08-04-2025
“Startanalyse voorkomt missers”

Participatie warmteprogramma: ‘Gebruik de wijsheid van de massa’

Vanaf dag één heeft Amsterdam bewoners betrokken bij het opstellen van het warmteprogramma. En dat werkt goed – zeker als je deelnemers aan een bewonerspanel beloont met een kleine vergoeding. ‘De wijsheid van de massa’ moet uiteindelijk leiden tot een beter warmteprogramma.

26-09-2024
Participatie warmteprogramma: ‘Gebruik de wijsheid van de massa’

Overijssel ondersteunt gemeenten met schrijven warmteprogramma’s

“Door een warmteprogramma stapsgewijs en in groepsverband op te stellen, leren gemeenten hoe ze dit in de toekomst zelf kunnen doen”. Patricia van Ling, projectleider gebouwde omgeving bij de provincie Overijssel en opdrachtgever van het expertiseteam, en Silke Nieuwenhuis, onderdeel van het expertiseteam, vertellen hoe het expertiseteam van de provincie Overijssel gemeenten ondersteunt om een warmteprogramma te maken. Het warmteprogramma is een vervolg op de transitievisie warmte (tvw).

26-04-2024
Overijssel ondersteunt gemeenten met schrijven warmteprogramma’s
Bekijk alle praktijkvoorbeelden

Agenda

Bekijk alle bijeenkomsten

Op de hoogte blijven?

Abonneer je op de nieuwsbrief. Volg ons op LinkedIn. Of beluister onze webinars en podcasts via onze streamingkanalen.

In het nieuws

Tweede Kamer stemt in met Wcw

Op 3 juli 2025 stemde de Tweede Kamer in met het wetsvoorstel Wet collectieve warmte (Wcw). Hiermee komt de nieuwe warmtewet een stap dichterbij. De Wcw versterkt de regierol van gemeenten bij de ontwikkeling en realisatie van warmtenetten.

03-07-2025
Tweede Kamer stemt in met Wcw
Blog

Van ruimte tot regie: de kracht van beelden

Onlangs zat ik aan tafel met een groep wethouders. Op de agenda: het opstellen van het warmteprogramma. Zoals vaker bij soortgelijke bijeenkomsten met wethouders ontstond er een eerlijk en open gesprek, met veel herkenning, humor en mooie inzichten. Zo deelde een wethouder dat hij als hobbykok opkeek tegen elektrisch koken. Inductie? Dat voelde toch als inleveren op kookplezier. Dit deed de andere collega’s de mondhoeken omhoog krullen. Zij deden hun best hem te overtuigen van de voordelen, maar de twijfel bleef. Het illustreert mooi hoe menselijk de warmtetransitie is. De warmtetransitie gaat over techniek, maar minstens zo vaak over gedrag en gevoel.

03-07-2025
Van ruimte tot regie: de kracht van beelden
Subsidie

Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar

Vanaf 1 juli 2025 kunnen particuliere woningeigenaren met ernstige funderingsproblemen gebruikmaken van het Fonds Duurzaam Funderingsherstel, als zij vanwege ontoereikend inkomen geen marktconforme lening kunnen krijgen. Dit fonds biedt een passende financieringsoplossing voor noodzakelijk funderingsherstel.

01-07-2025
Fonds Duurzaam Funderingsherstel nu landelijk beschikbaar
Bekijk alle nieuwsberichten