De Standaard en streefwaarden

Woningeigenaren en -corporaties hebben te maken met een norm voor de isolatie van woningen. Dit heet de Standaard. Deze standaard geeft aan wanneer een woning goed genoeg is geïsoleerd om aardgasvrij te worden. Verder bestaan er streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen van de woning.

De Standaard voor woningisolatie

De Standaard is het isolatieniveau waarbij de woning in principe voldoende geïsoleerd is om een laagtemperatuurverwarmingssysteem toe te passen. Het gaat om isolatie én de energieprestatie van het ventilatiesysteem.

Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Als de woning goed geïsoleerd is, dan is dat warmteverlies klein en kan de woning met duurzame lage temperatuurbronnen worden verwarmd. Bijvoorbeeld met elektrische warmtepompen of met lagetemperatuur-warmtenetten op basis van aquathermie of geothermie.

De Standaard is een maximale netto warmtevraag. Deze is afhankelijk van de compactheid van de woning en van het woningtype. De compactheid van de woning wordt bepaald door de verhouding van het verliesoppervlak (Als) van de woning ten opzichte van het gebruiksoppervlak (Ag). De Standaard per woningtype vind je op de website van RVO.

Streefwaarden bouwdelen

Naast een standaard voor de gehele woning bestaan er ook streefwaarden voor de afzonderlijke bouwdelen. De streefwaarden zijn er als enkele delen van de woning worden verduurzaamd. Ze geven aan wanneer een enkel bouwdeel (zoals het dak, de vloer of ramen) goed geïsoleerd en ‘toekomstbestendig’ is.

Is een bouwdeel geïsoleerd naar de streefwaarde, dan is het bouwdeel goed genoeg geïsoleerd en hoeft dat bij aansluiting op een alternatieve warmtebron niet meer aangepakt te worden. Het is niet nodig om alle streefwaarden te behalen om aan de Standaard te voldoen.

De streefwaarden voor bouwdelen vind je op de website van RVO.

Voorbeeldwoningen volgens de Standaard

De Standaard is de netto-warmtebehoefte van een woning. Als een woning aan de Standaard voldoet, is de woning geschikt om van het aardgas af te gaan. Voor de berekening van de netto-warmtebehoefte is gebruik gemaakt van de NEN-norm voor Energieprestatie van gebouwen.

De netto-warmtebehoefte van de woning is in kWh/m2. Voor de berekening is gebruikgemaakt van NEN-norm NTA 8800:2020+A1:2020 nl. Wil je meer details weten over de berekening van de voorbeeldwoningen? Vraag dan het rapport op via onze Helpdesk.

Meer informatie

Hulpmiddelen

EP Online

Download hier een databestand met de actuele energielabels van Nederland en jouw gemeente. Hiervoor is basiskennis nodig om databestanden te kunnen analyseren.

Kostenkentallen energiebesparende maatregelen

Bekijk als expert het portaal met kostenkentallen voor het verduurzamen van  woningen en utiliteit.

 

Cookie-instellingen